Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Orbović: Situacija u sektoru građevinarstva i dalje loša - | K-013 Portal

Orbović: Situacija u sektoru građevinarstva i dalje loša

građevinarstvo, građevina

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović čestitao je građevinarima njihov praznik Dan građevinara 8. avgust u upozorio da građevinari nemaju granski kolektivni ugovor, da veliki broj radnika radi na crno i da su zarade manje od prosečnih.

Mere zaštite su neadekvatne, pa su povrede gotovo svakodnevne, a broj poginulih na radu iz godine u godinu na žalost raste, naveo je Orbović.

"Na dan kada se sećamo trodnevnog štrajka građevinskih radnika zbog niskih nadnica i neuspešnih pregovora sa poslodavcima o kolektivnom ugovoru, sa žaljenjem konstatujemo da je situacija u sektoru građevinarstva i dalje loša", istakao je Orbović u čestitki.

Takođe, ekstremni uslovi rada bilo da se radi na visokim ili niskim temperaturama, velikim visinama i nedovoljno zaštićenim iskopima, uz nezainteresovanost poslodavaca da obezbede adekvatno radno vreme i zaštitu, angažovanje radnika bez ugovora i prava, za malu dnevnicu, bez neophodne dodatne obuke poziv su i resornom ministarstvu, vladi i inspekcijama da posebnu pažnju obrate na radnike u ovom sektoru, poručio je Orbović.

Kaže da SSSS pozdravlja činjenicu da je građevinarstvo vodeća grana naše privrede, da se gradilišta svakodnevno otvaraju, savremeni autoputevi, obilaznice završavaju i omogućavaju dobru komunikaciju i veću šansu za ravnomerni razvoj.

"Ali se ne smemo miriti sa činjenicom su oni koji grade modernu Srbiju sve siromašniji radnici, sa sve manjim pravima i sve većim rizicima od teških povreda. Zato na današnji dan pošaljimo zajedničku poruku, mi smo ti koji Srbiju gradimo, želimo da dostojanstveno živimo, da naš rad bude vrednovan pokazivanjem brige za zaposlene, adekvatnim merama zaštite na radnom mestu, većim zaradama, kolektivnim ugovorima koji se poštuju, kaznama za neodgovorne poslodavce koji, nebrigom, dovode u opasnost živote zaposlenih, zatim sigurnim ugovorima o radu koji uključuju neophodne obuke i uplaćene doprinose", naveo je predsednik SSSS.

Srećan Dan građevinara Srbije, poručio je Orbović.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.