Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Otkud Narodna banka Srbije na spisku među ulagačima u kriptovalute? - | K-013 Portal

Otkud Narodna banka Srbije na spisku među ulagačima u kriptovalute?

narodna banka srbije, kriptovalute

Narodna banka Srbije, zajedno sa još nekoliko institucija i firmi iz naše zemlje, nalazi se na spisku američke advokatske firme Stretto koja rukovodi stečajem kompanije Celsius Network LLC.

Kako piše N1, to je izazvalo lavinu komentara po društvenim mrežama, s obzirom da se Celsius bavio kriptovalutama, a da su na spisku, između ostalih - i oni koji su ulažući u Celsius izgubili novac. Narodna banka Srbije negirala je da je ikada ulagala bilo kakva sredstva u kriptovalute, niti da to planira.

Sagovornici N1 navode da na pomenutom spisku nisu isključivo ulagači, već firme kojima je Celsius plaćao za obavljene usluge poput avio kompanija, kao i nadzorna tela za koje je advokatska firma smatrala da treba da budu obaveštena o postupku stečaja.

Na listi, na kojoj su i ulagači u Celsius, nalaze se i Narodna banka Srbije, Komisija za hartije od vrednosti, Komisija za zaštitu konkurencije, ali i Hotel Metropol, Nacionalna organizacija potrošača Srbije NOPS, kompanije Er Srbija, Alba invest, Terra Panonica iz Mokrina i startap Tenderly iz Beograda.
 
U centralnoj banci ističu da NBS može devizna sredstva da ulaže isključivo u sigurnu imovinu – "što očigledno virtuelne valute nisu".
 
"Narodna banka Srbije nije ulagala, ne ulaže i ne planira da ulaže sredstva deviznih rezervi, niti druga sredstva kojima raspolaže u virtuelne valute ili druge oblike kriptoimovine", ističe NBS.
 
Advokat Željka Motika za N1 objašnjava da na listi nisu isključivo ulagači, odnosno poverioci Celsiusa.
 
"Na osnovu raspoloživih informacija smatram da NBS nije ulagala u kriptovalute. Moguće je da su pružili neku vrstu usluge ili se na neki drugi način našli na toj listi, ali definitivno nisu poverioci", ističe Željka Motika.
 
Ivan Bjelajac, koji je rukovodio timom koji je za američki Celsius razvio softver u Srbiji za ističe da su se bavili isključivo tehničkim razvojem.
 
"Nismo bili uključeni u investiranje, niti u pravna i tehnička pitanja Celsiusa", kaže Bjelajac i objašnjava da se na pomenutom spisku nalaze ulagači, firme kojima Celsius nije platio za isporučene usluge i – nadzorna tela za koje je advokatska firma koja rukovodi stečajem smatrala da treba da budu obaveštena.
 
Po kom principu je radio Celsius
 
Celsius je firma koja je, prema rečima Ivana Bjelajca, "omogućavala  da pozajmite novac na osnovu stavljanja svoje kriptovalute u kripto-kolateral – kao keš kredit za kolateralom (sredstvom obezbeđenja). Slično kao keš kredit sa položenim depozitom".
 
"Celsius taj novac obrće i plaća vam kamatu ako držite novac kod njih, a ako želite pozajmicu, samo 'zaključate' novac i koristite pozajmicu uz jedan odsto godišnje kamate. U Celsiusu su se u obrtu nalazile milijarde dolara korisnika širom sveta. To je najveća pojedinačna takva firma na svetu koja je radila pet godina", ističe Bjelajac.
U nekom trenutku, pre nešto manje od godinu dana, Celsius je izgubio značajnu sumu svojih korisnika.
 
"Obmanuli su korisnike tvrdeći da prave nerizične investcije, a bile su veoma rizične pod pretpostavkom velike dobiti – iz kojih razloga i koje će biti sankcije odlučiće sud u SAD", zaključuje Bjelajac.
 
NBS: Objasnili smo još pre dva meseca
 
Narodna banka Srbije oglasila se momentalno na društvenim mrežama, čim se priča o Celsiusovom spisku ponovo "zavrtela" u javnosti.
 
"NBS nije ulagala, ne ulaže i ne planira da ulaže sredstva deviznih rezervi, niti druga sredstva kojima raspolaže u virtuelne valute ili druge oblike kriptoimovine. U poslednjih deset godina Narodna banka Srbije kontinuirano upozorava javnost i građane na ogromne rizike od ulaganja u bitkoin i druge kriptovalute i mogućnost da građani i privredni subjekti izgube uložena sredstva u celini ili delimično, pre svega zbog izrazite nestabilnosti vrednosti te imovine i njene povezanosti sa prevarnim i drugim nezakonitim aktivnostima, o čemu upečatljivo svedoče i dešavanja na tržištu kriptoimovine od početka ove godine", ističe centralna banka.
 
Ceo tekst pročitajte na sajtu N1.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.