Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Otkud toliki rast poreza na dobit? - | K-013 Portal

Otkud toliki rast poreza na dobit?

porez na dobit

Rebalanskom budžeta za ovu godinu povećani su prihodi republike za skoro 200 mlrd dinara (1,6 mlrd evra), a veliko iznenađenje je porez na dobit ocenjuje Fiskalni savet u svojoj analizi rebalansa.

Kako se navodi, porez na dobit je nadmašio očekivanja za oko 450 miliona evra, piše Nova ekonomija.

Porez na dobit u 2022. naplaćuje se na ostvareni profit preduzeća iz 2021. godine. Visoka dobit privrede u 2021, a bila je takva i u 2020, nije u potpunosti usklađena s kretanjem privredne aktivnosti.

Fiskalni savet ocenjuje da je ovakav rezultat moguće povezan s velikim i neselektivnim subvencijama iz budžeta po osnovu antikriznih mera (isplata minimalaca i drugo).

Podsećamo, Srbija je za pomoć privredi od početka pandemije izdvojila osam milijardi evra, a pomoć je bila i u vidu isplate tri puta po pola minimalca, različite sektorske pomoći i garantnih šema.

Država je pomoć (neopravdano) dodeljivala i preduzećima koja nisu imala probleme u poslovanju, što je verovatno omogućilo jednom delu privrede da vanredno poveća profit.

Podsećamo, Ministarstvo finansija rebalansom je povećalo prihode budžeta za skoro 13% što je „neuobičajeno velika promena“, ocenjuje Fiskalni savet.

Glavni činilac koji stoji iza ovog povećanja je snažno ubrzanje inflacije – jer kad proizvodi i usluge poskupe, veći je i porez koji država ubira od njih. Inicijalni budžet izrađen je pod pretpostavkom da će prosečna inflacija u 2022. da iznosi 3,7%, a ona će biti skoro 12%. Ubrzanje inflacije direktno je uticalo na povećanje PDV-a koji će biti naplaćen za oko 800 miliona evra više nego što je inicijalno bilo planirano.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.