Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Pašalić: Maloletnički brakovi otvaraju put za trgovinu ljudima - | K-013 Portal

Pašalić: Maloletnički brakovi otvaraju put za trgovinu ljudima

zoran pasalic, zastitnik gradjana

Zaštitnik građana Zoran Pašalić ponovo je danas ukazao na štetnost maloletničkih brakova jer ukidaju mnoga prava dece, pre svega na bezbrižno detinjstvo, obrazovanje i zdravlјe i naglasio da takvi brakovi ne retko predstavlјaju opasnost da deca postanu žrtve trgovine lјudima, a nekada imaju i tragičan ishod.

Pašalić je podsetio na slučaj devojčice iz Beograda koja je preminula usled teškog višemesečnog fizičkog nasilјa koje je, po dolasku u njihovu kuću u Smederevskoj Palanci, doživlјavala od roditelјa svog maloletnog vanbračnog partnera, a u vezi čega je institucija Zaštitnika građana po sopstvenoj inicijativi pokrenula postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada nadležnih organa.

„Najviše zabrinjava što se roditelјi oba deteta nisu protivili sklapanju ove maloletničke vanbračne zajednice. Zato je neophodna stalna edukacija i dece i porodica, naročito u neformalnim naselјima u Srbiji, o štetnosti maloletničkih brakova po život, zdravlјe i budućnost deteta. Ponovo naglašavam da se deca moraju zaštititi od svakog zlostavlјanja, a dečiji brak i dečija vanbračna zajednica ne smeju biti ničija tradicija“, rekao je Pašalić.

U postupku kontrole Zaštitnik građana je utvrdio da maloletnica nije bila na evidenciji CSR Smederevska Palanka niti da je prijavlјivana tamošnjoj policiji sve do 30. decembra 2021. kada je preminula, a svekar i svekrva uhapšeni zbog fizičkog nasilјa i zlostavlјanja koje je imalo smrtni ishod.

Zaštitnik građana je utvrdio da je devojčica iz Beograda i da je zasnovala vanbračnu zajednicu sa maloletnikom iz Smederevske Palanke čiji su je roditelјi, po dolasku u njihovu kuću u ovom gradu, teško fizički zlostavlјali osam meseci što je na kraju i prouzrokovalo njenu smrt.

Porodica njenog maloletnog vanbračnog partnera se nalazi na evidenciji CSR Smederevska Palanka i ima sedmoro dece, od kojih je njih četvoro nakon hapšenja roditelјa smešteno u hranitelјske porodice i određeni su im  privremeni staratelјi, a troje je smešteno kod dede gde se i dalјe nalaze.

Zamenica Zaštitnika građana za prava deteta Jelena Stojanović je podsetila da je po novom zakonu Zaštitnik građana postao posebno telo koje se stara o zaštiti i unapređenja prava deteta i da obavlјa poslove nezavisnog izvestioca u oblasti trgovine lјudima u čijem opusu rada će biti i pitanje ranih brakova koji se veoma često dovode u vezu sa trgovinom lјudima.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.