Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Pašalić: Maloletnički brakovi otvaraju put za trgovinu ljudima - | K-013 Portal
zoran pasalic, zastitnik gradjana

Pašalić: Maloletnički brakovi otvaraju put za trgovinu ljudimaZaštitnik građana Zoran Pašalić ponovo je danas ukazao na štetnost maloletničkih brakova jer ukidaju mnoga prava dece, pre svega na bezbrižno detinjstvo, obrazovanje i zdravlјe i naglasio da takvi brakovi ne retko predstavlјaju opasnost da deca postanu žrtve trgovine lјudima, a nekada imaju i tragičan ishod.

Pašalić je podsetio na slučaj devojčice iz Beograda koja je preminula usled teškog višemesečnog fizičkog nasilјa koje je, po dolasku u njihovu kuću u Smederevskoj Palanci, doživlјavala od roditelјa svog maloletnog vanbračnog partnera, a u vezi čega je institucija Zaštitnika građana po sopstvenoj inicijativi pokrenula postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada nadležnih organa.

„Najviše zabrinjava što se roditelјi oba deteta nisu protivili sklapanju ove maloletničke vanbračne zajednice. Zato je neophodna stalna edukacija i dece i porodica, naročito u neformalnim naselјima u Srbiji, o štetnosti maloletničkih brakova po život, zdravlјe i budućnost deteta. Ponovo naglašavam da se deca moraju zaštititi od svakog zlostavlјanja, a dečiji brak i dečija vanbračna zajednica ne smeju biti ničija tradicija“, rekao je Pašalić.

U postupku kontrole Zaštitnik građana je utvrdio da maloletnica nije bila na evidenciji CSR Smederevska Palanka niti da je prijavlјivana tamošnjoj policiji sve do 30. decembra 2021. kada je preminula, a svekar i svekrva uhapšeni zbog fizičkog nasilјa i zlostavlјanja koje je imalo smrtni ishod.

Zaštitnik građana je utvrdio da je devojčica iz Beograda i da je zasnovala vanbračnu zajednicu sa maloletnikom iz Smederevske Palanke čiji su je roditelјi, po dolasku u njihovu kuću u ovom gradu, teško fizički zlostavlјali osam meseci što je na kraju i prouzrokovalo njenu smrt.

Porodica njenog maloletnog vanbračnog partnera se nalazi na evidenciji CSR Smederevska Palanka i ima sedmoro dece, od kojih je njih četvoro nakon hapšenja roditelјa smešteno u hranitelјske porodice i određeni su im  privremeni staratelјi, a troje je smešteno kod dede gde se i dalјe nalaze.

Zamenica Zaštitnika građana za prava deteta Jelena Stojanović je podsetila da je po novom zakonu Zaštitnik građana postao posebno telo koje se stara o zaštiti i unapređenja prava deteta i da obavlјa poslove nezavisnog izvestioca u oblasti trgovine lјudima u čijem opusu rada će biti i pitanje ranih brakova koji se veoma često dovode u vezu sa trgovinom lјudima.

loading...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter  i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.