Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Po Indeksu demokratija Srbija na 66. mestu među 167 zemalja - | K-013 Portal

Po Indeksu demokratija Srbija na 66. mestu među 167 zemalja

Po Indeksu demokratija Srbija na 66. mestu među 167 zemalja

Prema najnovijem indeksu demokratije za 2019. godinu, demokratija u Srbiji se, među 167 analiziranih država, nalazi na 66. mestu u svetu, sa 6,41 poenom.

Izveštaj „Godina demokratskih nazadovanja i narodnih protesta“ objavio je britanski list Ekonomist, a sam rejting zasniva se na kombinaciji ekspertskih ocena i rezultata anketa u obuhvaćenim zemljama.

Kako se navodi, uzima se pet ključnih pokazatelja koji ukazuju na stanje demokratija u državama: izborni proces, transparentnost vlasti, učešće u političkom životu, politička kultura, kultura i nivo građanskih sloboda.

U Izveštaju se države dele u četiri kategorije, prema tipu režima na: potpune demokratije, nepotpune demokratije, hibridne režime i autoritarne režime.

Srbija se nalazi u kategoriji nepotpunih demokratija, kao i Hrvatska koja se nalazi na 59. i Slovenija, koja se nalazi na 36. mestu.

Od ostalih zemalja u regionu, Severna Makedonija je u kategoriji hibridnih režima na 77. mestu, Albanija na 79. mestu, Crna Gora na 84. mestu i BiH na 102. mestu.

Na vrhu Indeksa demokratije Ekonomist prva je Norveška, iza nje su Island, Švedska, Novi Zeland i Finska, dok je na poslednjem mestu Severna Koreja.

Indeks demokratija radi se od 2006. godine.

(Tanjug, Shutterstock)

Tags: ,


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.