Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Počinje popis ptica močvarica u Srbiji - | K-013 Portal

Počinje popis ptica močvarica u Srbiji

Počinje popis ptica močvarica u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je da će od danas do 30. januara sprovoditi Međunarodni popis ptica vodenih staništa (International Waterbird Census – IWC).

Nekoliko stotina članova i volontera Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije u narednim danima će obići reke, jezera, bare, akumulacije, ribnjake, kanale i slična vodena staništa u potrazi za pticama, navedeno je u saopštenju.Ornitolozi i ljubitelji ptica lociraće i prebrojati divlje patke, guske, barske koke, ždralove, čaplje, ronce, gnjurce, kormorane, galebove, šljuke i brojne druge vrste divljih ptica koje žive uz vodena staništa, poput ugroženog belorepana i crnog orla. Istaknuto je da će posebna pažnja tokom ovogodišnjeg popisa biti posvećena prebrojavanju i utvrdjivanju starosne strukture tri vrste labudova kojih se mogu videti u Evropi i Srbiji i to labuda grpca, velikog i malog labuda.

"Cilj ovog istraživanja je obilazak celokupnih tokova naših najvećih reka poput Dunava, Save, Tise, Zapadne Morave i Drine radi prebrojavanja i praćenja kretanja ptica. Prebrojavanje ptica na Dunavu ove, kao i ranijih godina, radiće se sa vode i sa kopna i to nam je najveći izazov", kazao je koordinator popisa ptica iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Marko Šćiban.

On je naveo da ptice močvarice postaju sve ugroženije širom sveta, prvenstveno zbog gubitka staništa, ali i tamo gde postoje odgovarajući stanišni uslovi ptice vodenih staništa nailaze na brojne probleme koje uzrokuju ljudi, poput trovanja olovnom sačmom. Podseća se i da se prema istraživanju, koje su uradili ornitolozi iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica, u Srbiji u ribnjake, jezera i reke nakon lova godišnje dospe oko 5,5 tona olovne sačme.Pored evidentiranja vrsta i brojnosti uočenih ptica, istraživači će beležiti i da li se na vodenim površinama koje se obilaze lovi, pratiće kakvo je stanje ekosistema, obala i šuma u priobalju reka. Učešće u zimskom popisu ptica odvija se na volonterskoj osnovi.

Nakon završenog popisa, svi podaci o zabeleženim i izbrojanim pticama u Srbiji biće prosledjeni u svetsku bazu podataka, u Biro za istraživanje vodenih ptica u Holandiju, kao i nadležnim zavodima za zaštitu prirode u Beogradu i Novom Sadu.

Međunarodni popis ptica močvarica je jedna od najstarijih istraživačkih akcija koja se na prostoru Srbije sprovodi od 1982. godine.

(021, Foto: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije)

Tags: ,


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.