Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Pogačar: Zakon o frilenserima treba doneti što pre, a radna grupa se sastala samo jednom - | K-013 Portal

Pogačar: Zakon o frilenserima treba doneti što pre, a radna grupa se sastala samo jednom

pogacar, udruzenje radnika na internetu

Predsednik Udruženja radnika na internetu Miran Pogačar rekao je da će sutra pred zgradom Vlade Srbije održati konferenciju za medije na kojoj će ponuditi model oporezivanja njihovog rada.

Pogačar je rekao da su radnici na internetu (frilenseri) nezadovoljni činjenicom da se Radna grupa koja je formirana i u kojoj su predstavnici frilensera do sada sastala samo jednom, 8. oktobra, a trebalo je da do kraja ove godine predloži nacrt zakona o oporezivanju tog rada.

Frilenseri zbog toga strahuju da će se od 1. januara 2022. godine primeniti model oporezivanja koji je prema izmenama Zakona o porezu na dohodak građana dogovoren u proleće ove godine i kao prelazno rešenje do usvajanja zakona o frilenserima.

Prema prelaznom rešenju, neoporeziva osnovica iznosi 18.300 dinara, a na ostatak prihoda frilenseri bi plaćali porez od oko 50 odsto, što je veće stopa nego na prihode radnika zaposlenih na neodređeno vreme.



"Do isteka obećanog roka ministra finansija Srbije Siniše Malog za usvajanje zakonskog rešenja za oporezivanje dohotka frilensera ostalo je manje od dva meseca, a Radna grupa se sastala samo jednom", rekao je Pogačar.

Dodao je da radnici na internetu ne mogu sačekati 1. januar 2022. sa "najgorom poreskom računicom" po kojoj je neoporezivi iznos samo 18.300 dinara, a da se na ostatak naplaćuje porez u iznosu većem od 50 odsto zbog čega su pripremili "fer predlog".

Pogačar je rekao da Poreska uprava nije uručila rešenja o porezu na dohodak frilensera za prethodnih pet godina, nakon što je taj postupak obustavila pre godinu dana.

Poreska uprava je krajem prošle godine frilenserima počela da uručuje rešenja o poreskom zaduženju za pet godina unazad, sa obrazloženjem da su bili dužni da ga sami prijave, ali je posle protesta tih radnika uručivanje obustavljeno da bi se iznosi nameta korigovali prema prelaznom rešenju postignutom sa predstavnicima Vlade Srbije nakon protesta.

Pogačar je rekao da je do sada rešenja dobilo samo nekoliko priređivača igara na sreću u kojima je na prihode obračunata i kamata, mada je, kako tvrdi, ministar finansija rekao da se ona neće naplaćivati.

Naveo je da će, prema gruboj proceni, oko 10.000 frilensera koji su preko digitalnih platformi predavali engleski jezik Kinezima ostati bez posla jer su tamošnje vlasti donele zakonon kojim se zabranjuje strancima da to čine.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.