Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Pojačana aktivnost stranih agenata u Srbiji, a naše službe previše zauzete političkim interesima - | K-013 Portal

Pojačana aktivnost stranih agenata u Srbiji, a naše službe previše zauzete političkim interesima

strani agenti, srbija

Špijuni su među nama, otkrio nam je nedavno predsednik Srbije, upoređujući Beograd poslednjih dana sa Kazablankom.

Strane obaveštajno-bezbednosne službe svih velikih, ali i susednih zemalja, jesu prisutne u Srbiji i to nije neobično, kažu sagovornici N1

Njihova pojačana aktivnost govori o interesovanju za uticaj stranih zemalja u Srbiji i turbulentnom vremenu. Međutim, važnije je pitanje da li uspevaju da ostvare san svih službi na svetu - da utiču na politički život u Srbiji.

Da su po Srbiji aktivni agenti svih vodećih svetskih službi, upućene ne iznenađuje, niti je Srbija po njihovom prisustvu izuzetak. Zapad želi da zaokruži region u svojoj sferi interesa, a Rusija da zadrži i buduće prisutvo i uticaj. Informacija je moć preko koje se kontrolišu procesi u nekoj zemlji, kaže diplomata Zoran Milivojević.
 
"Međutim, ono što interesuje obaveštajne službe je nešto značajnije od same informacije. A to je pozicija, uticaj na ličnosti ili na centre donošenja odluka. Ja mislim da je prevashodni cilj i jedne i druge strane da bude na neki način integrisana preko svojih pozicija u centre odlučivanja. Recimo u ovom trenutku je sasvim interesantno ko će biti u Vladi", navodi Milivojević.
 
San svake službe je da dođe do saznanja i kvalitetno proceni šta će neka zemlja raditi i da na to utiče kako njenim interesima odgovara, kaže nekadašnji načelnik VBA general u penziji Momir Stojanović.
 
"Ja bih više voleo da je izjava predsednika posle sastanka, a ona je data povodom dana BIA, da je javnost zemlje predsednik upoznao koji su to predstavnici Vlade i ministarstva koji se sastaju sa predstavnicima obaveštajno-bezbednosnih sistema bez odobrenja Vlade u ugostiteljskim objektima u Beogradu i koji su sadržaji tih razgovora", ističe Stojanović za N1.
 
I dok Milivojević i Stojanović ističu da su aktivne i zapadne i ruske službe, svaka za svojim interesom, profesor na Fakultetu bezbednosti i narodni poslanik SNS-a Zoran Dragišić kaže da jedna, ipak, prednjači i da je njen uticaj maligni.
 
"Međutim, ovo što se u poslednje vreme dešava, dakle rat u Ukrajini je te napore posebno pojačao, naročito sa strane Rusije, koja od Srbije pokušava da napravi balkansku Belorusiju. Da destabilizuje situaciju na Balkanu preko Srbije i Republike Srpske", smatra
Dragišić.
 
Dragišić, takođe, za N1 kaže da domaće službe situaciju drže pod kontrolom i znaju za prisustvo strane agenture. 
General Stojanović upozorava da su poslednju deceniju službe previše zauzete dnevno-političkim zadacima, umesto zaštitom vitalnih i nacionalnih interesa.
 
"Zašto nismo pozicionirani tako dobro operativno na prostiru KiM i zašto svaki gaf Aljbina Kurtija mi na vreme ne znamo i ne alarmiramo međunaronodnu zajednicu, da se taj događaj ne desi, nego mi postfestum reagujemo o događaju koji se već desio. To indikavitno ukazuje da mi kaskamo za informacijama i da ne rade onaj posao za koji su predviđeni, nego se bave dnevno-političkim problemima", ukazuje Stojanović.
 
U trenutku kada se formira Vlada koja treba da odluči i o tome kojim će putem Srbija dalje ići i kojim strojevim korakom i da li će ili ne uvoditi sankcije Rusji, i zapadne i ruske službe bave se onim što im je u prirodi posla – pokušajima da na taj proces utiču. Zadatak naših, i njihova priroda posla, bi bio da ih, i jedne i druge, drže podalje, piše u tekstu N1.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.