Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Poljoprivrednici Srbije najavljuju protest zbog neisplaćenih subvencija za stoku i mašine - | K-013 Portal

Poljoprivrednici Srbije najavljuju protest zbog neisplaćenih subvencija za stoku i mašine

poljoprivrednici, strajk

Poljoprivrednici Srbije nezadovoljni su zbog neisplaćenih subvencija države za 2022. godinu za stoku i mašine i najavljuju protest.

Predsednik Udruženja Sabora proizvodjača agroprivrede Srbije (SPAS) Zoran Milićević rekao je danas za Betu da će zatražiti sastanak u Skupštini Srbije na koji će pozvati predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerku Anu Brnabić da bi saznali zašto kasni isplata subvencija za prošlu godinu, a ako ne budu zadovoljni njihovim objašnjenjima organizovaće protest.

„U poljoprivredi je haos, nikad nije bio veći. Država ne isplaćuje subvencije za stoku, a ukinula je za pojedine kategorije, krave prvotelke, mlade krmače i ovce koje se prvi put jagnje, kao i za autohtone rase goveda svinja i ovaca“, rekao je Milićević.

Dodao je da je Ministarstvo poljoprivrede prošle godine ponudilo subvencije u iznosu od 50 odsto vrednosti za kupovinu poljoprivrednih mašina, zbog čega su oni krenuli u obnovu mehanizacije, a sada im se ne vraća taj novac.

Milićević je rekao da za subvencije nije bio raspisan konkurs, a da je do sada povraćaj od 50 odsto sredstava dobio mali broj poljoprivrednika, ali po čudnom redosledu, ne oni koji su uputili zahtev odmah po pozivu.

On je rekao da poljoprivrednici sada nemaju novca za prolećne radove i djubrivo i da će sačekati objašnjenje vlasti desetak dana jer razumeju političku situaciju zbog rešenja problema statusa Kosova, a nakon toga će preduzimati radikalne mere protesta.

„Pitaću Vučića kako je izabrao Jelenu Tanasković za ministarku poljoprivrede koja nije iz te struke, a rodjena je u ‘krugu dvojke’ u Beogradu i ne razume se u sektor koji vodi“, rekao je Milićević.

Dodao je da je „poljoprivredu počeo da uništava bivši ministar Branislav Nedimović, a da će Tanaković ugasiti svetlo“.

Milićević je rekao da su nezadovoljni stočari, ratari, voćari i zbog ogromnog uvoza poljoprivrednih proizvoda i stoke.

„Kako neko može da podiže poljoprivredu uvozom mleka, prasadi, teladi, mesa, ratarskih proizvoda? Razumemo da se uvozi ono što nedostaje na tržištu, ali je neshvatljivo da se uvoze količine koje uništavaju domaću proizvodnju“, rekao je Milićević.

Naveo je da otkupljivači mleka smanjuju otkupnu cenu, a da je cena tovljenika u jednom trenutku bila porasla na 260 dinara po kilogramu, ali sada je pala na 170 dinara, dok je stočna hrana astronomski poskupela što farmere vodi u gubitke i primorava na zatvaranje farmi da ne bi upali u ogromne dugove koje neće moći da vrate.

On je rekao da je „Vučić pojeftinio meso sa svinjskog buta preko ledja seljaka“.

Milićević je naveo i da je nerazuman pokušaj ministarke Tanasković da po svaku cenu uvede digitalizaciju u poljoprivredu kada 40 odsto poljoprivrednika živi po zabitima i nema ni telefon, pa ne zna kako bi oni mogli da prate konkurse za subvencije i elektronskim putem se prijavljuju za subvencije.

Predsednik Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije Jovica Jakšić rekao je da su poljoprivredni proizvođači nezadovoljni stanjem u poljoprivredi i ako se u kratkom roku ništa ne izmeni traže da se organizuju protesti.

On je rekao da za subvencije za poljoprivrednu mehanizaciju, prema grubim procenama, nije isplaćeno ni 30 odsto zahteva od njih oko 12.500.

„Ljudi su potrošili novac na kupovinu mašina jer su poverovali da će im država pomoći sa 50 odsto sredstava, a njih sada nema, pa su poljoprivrednici bez novca za kupovinu mineralnog djubriva i prolećne radove. Novac ne mogu da obezbede ni prodajom pšenice i kukuruza jer su pali i tražnja i cene“, rekao je Jakšić.

Dodao je da su zatražili objašnjenje od Ministarstva poljoprivrede, a ono ih je uputilo na Upravu za agrarna plaćanja čiji je odgovor nejasan.

Jakšić je rekao da se iz odgovora Uprave ne može razumeti da li nema novca za isplatu ili su te subvencije ukinute.

Savet Vlade Srbije za praćenje rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) juče je, kako je navedeno u saopštenju, konstatovao da će se „poseban akcenat staviti na dodatne podsticaje stočarstvu, koje u poslednjim godinama beleži trend opadanja“.

Dodaje se da će resorno ministarstvo raditi i na revidiranju kriterijuma za učešće u IPARD programu kako bi veći broj registrovanih gazdinstava mogao da aplicira za ta evropska sredstva za poljoprivredu.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.