Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Poslodavci i sindikati o tome koliko treba da bude minimalac da bi se preživelo - | K-013 Portal
minimalac u srbiji

Poslodavci i sindikati o tome koliko treba da bude minimalac da bi se preživeloMinimalnu zaradu u Srbiji je moguće povećati, ali uz ispunjenje konkretnih uslova po pitanju iznosa poreza i doprinosa, kako poslodavci ne bi bankrotirali.

To je izjavila predstavnica udruženja Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije Milena Amon.
 
 
Kako je istakla, potrebno je drastično smanjiti poreze i doprinose, a potom tu razliku uračunati u iznos minimalne zarade koji se isplaćuje radnicima, a istog je mišljenja 87 odsto preduzeća koja su učestvovala u anketi koju je sprovela Unija poslodavaca Srbije, preneo je portal Nova.rs.
 
Kako je opterećenje porezima i doprinosima između 55,7 i 57,05 odsto, u zavisnosti od broja radnih sati u mesecu, Amon je istakla da je "suludo" da poslodavci plaćaju tolike namete. Ona je rekla da bi umesto 33.804,96 dinara, koliko je u julu iznosio minimalac, ovaj iznos trebalo da bude do 53.871 dinara.
 
To bi, prema njenim rečima, bilo rešenje koje bi odgovaralo i zaposlenima i poslodavcima.
 
"Ovo je neophodno uraditi kako bi svaki zaposleni koji prima minimalnu zaradu mogao da ima normalnu egzistenciju, jer to sada nije moguće", rekla je Amon.
 
Ona je dodala da predlog Vlade Srbije da minimalac iznosi 40.000 dinara mesečno nije u skladu sa minimalnom potrošačkom korpom, te da je ova dva neophodno uskladiti.
 
Na pitanje da li misli da će ovogodišnji pregovori doneti drastičnu promenu i povećanje minimalca kakvim bi svi bili zadovoljni, Amon priznaje da nije optimista.
 
"Ne verujem da će od ovih pregovora biti išta. Pre svega je potrebna sveobuhvatna reforma poreskog sistema, a za sada, barem meni, ne deluje da će se ovo dogoditi u narednih mesec dana", zaključila je Amon.
 
Sekretar Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Zoran Mihajlović smatra da minimalac u ovom trenutku ne sme da bude manji od 50.000 dinara.
 
"Čini mi se da je pređen prag izdržljivosti i da nije isključen generalni protest", upozorio je on.
 
Prema rečima višeg savetnika za ekonomska i socijalna pitanja Ujedinjenih sindikata "Nezavisnost" Zorana Ristića, realno je od pregovora očekivati ono što su predstavnici vlasti već izneli u javnost, ali to nije dovoljno.
 
Kako napominje, minimalac bi morao da obezbedi egzistenciju svih onih koji toliko zarađuju, te da je minimalna potrošačka korpa validan parametar.
 
Pregovori Vlade Srbije, sindikata i poslodavaca o minimalnoj ceni rada za 2023. počeli su juče i trebalo bi da traju do sredine septembra. U slučaju da do tada ne bude postignut dogovor, novi iznos minimalca utvrdiće Vlada Srbije.
 
Iz Vlade Srbije je saopšteno da je realno da minimalna mesečna zarada, koja sada iznosi oko 35.000 dinara, u 2023. godini bude 40.000 dinara, dok sindikati smatraju da minimalna plata ne sme da bude ispod 50.000 dinara.
 
Najmanja dozvoljena plata u Srbiji u julu je iznosila 33.804,96 dinara, dok je minimalna potrošačka korpa, prema poslednjim podacima, iznosila 43.695,45 dinara.
loading...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter  i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.