Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Poverenica: Netolerancija prisutna na svim nivoima u društvu - | K-013 Portal

Poverenica: Netolerancija prisutna na svim nivoima u društvuPoverenica: Netolerancija prisutna na svim nivoima u društvu

Istraživanje ukazuje da dve trećine građana diskriminaciju vidi kao problem kome se mora posvetiti veća pažnja, ali je netolerancija u praksi prisutna na svim nivoima u društvu, ocenjeno je na konferenciji povodom Međunarodnog dana tolerancije.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković je navela da su građani ranije kao najugroženije društvene grupe videli Rome, žene, siromašne i LGBT populaciju, a da prema migrantima i tražiocima azila sada imaju najveću distancu.

„Izuzetno je ohrabrujuće što građani najviše smatraju da pažnja treba da se poseti siromašnima", kazala je Janković, i dodala da jeste dosta urađeno za deset godina od kada je usvojen Zakon o zabrani diskriminacije, ali da je na tom polju ostalo mnogo posla.

Ona je ocenila i da su pretnje novinarima i njihovo nipodaštavanje i ometanje da profesionalno obavljaju posao „posebno zabrinjavajuće".

„Državni funkcioneri, političari, kao i oni koji imaju ambicije da budu nosioci nekih od najodgovornijih funkcija, ali i svi učesnici u javnom prostoru, treba da budu svesni odgovornosti za svaku izgovorenu reč, i takođe moraju biti svesni neophodnosti i značaja svih vrsta dijaloga", rekla je Janković u saopštenju.

Na događaju su dodeljene i nagrade novinarima za izveštavanje o problemima koji se odnose na toleranciju, prenosi agencija FoNet.

Nagrade su dobili novinarka Espresa Suzana Trajković, novinarka FoNeta Bojana Milovanović, novinari Vugla Jovana Netković i Milica Batričević i novinarka Danasa Jelena Diković.

Priznanja su dodeljene i novinaru televizije Prva Bratislavu Iliću, novinaru TV Forum iz Prijepolja Aleksandru Miniću, novinarki RTS Biljani Jovičić, novinaru Vugla Aljoši Mudrom.
Pored toga, nagrade su dodeljene i opštinama i gradovima koje su doprinele razvoju ravnopravnosti: Medveđi, Priboju i Aranđelovcu.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 1996. godine je proglasila 16. novembar za Međunarodni dan tolerancije kako bi edukovala javnost o pitanjima koja diskriminacije, mobilizivala političku volju i resurse za rešavanje ovog globalnog problema.

(NE)

Tags: ,

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.