Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Predstavljanjen prEUgovor Alarm izveštaj o stanju vladavine prava u Srbiji – nezavisni polugodišnji izveštaj o napretku Srbije - | K-013 Portal

Predstavljanjen prEUgovor Alarm izveštaj o stanju vladavine prava u Srbiji – nezavisni polugodišnji izveštaj o napretku Srbije

preugovor, alarm izvestaj, vladavina prava, srbija, kareja pancevo

Danas je u Beogradskom hotelu Hyatt Regency u organizaciji Koalicije prEUgovor predstavljanjen prEUgovor Alarm izveštaj o stanju vladavine prava u Srbiji – nezavisni polugodišnji izveštaj o napretku Srbije u klasteru 1 (Osnove), sa fokusom na političkim kriterijumima i poglavljima 23 (Pravosuđe i osnovna prava) i 24 (Pravda, sloboda i bezbednost) pristupnih pregovora sa Evropskom unijom.

 U fokusu konferencije bila je borba protiv korupcije, rodna ravnopravnost i nasilje prema ženama, u kojima prEUgovor uočava nastavak negativnih trendova, te izrada pravosudnih zakona kao dominantna reformska aktivnost u izveštajnom periodu radi sprovođenja ustavnih amandmana. O ovim temama govorili su: Jelena Pejić Nikić, Beogradski centar za bezbednosnu politiku, urednica izveštaja, Tanja Ignjatović, Autonomni ženski centar, Nemanja Nenadić, Transparentnost Srbija, Sofija Mandić, CEPRIS, dDiskusiju je moderirao: Filip Lukić, novinar.

Izmenjene geopolitičke okolnosti pojačale su pažnju i napore Evropske unije u regionu i dale novi zamah politici proširenja. Međutim, Srbija je gotovo celi izveštajni period provela s Vladom u tehničkom mandatu. To je negativno uticalo na sprovođenje većine reformskih aktivnosti, a pojedini postupci doveli su u pitanje strateško opredeljenje zemlje za evropske integracije. Novi izveštaj Evropske komisije pokazuje da po stepenu spremnosti za članstvo Srbija godinama stoji zaglavljena na sredini puta, i sve sporije napreduje. Ključne oblasti poput pravosuđa i osnovnih prava, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala ostale su čak i ispod ovako lošeg proseka.

Pančevačku organizaciju Institut za istraživanje korupcije Kareja na konferenciji predstavljao je Janković Siniša.

U diskusiji je i ovaj put istakao da u tako detaljnom dokumentu svoje mesto mora da nađe i politička korupcija. Jer samo njoj ide u prilog da je zanemarujemo, što svakako činimo dokle god je ne nazovemo njenim pravim imenom. Janković je dalje ukazao, ne da nema nikakvog pomaka u pristupu EU, već je nazadovanje toliko da Srbija, nikada nije bila dalje od EU. Ukoliko u ovom stanju ipak uđemo u EU biće to na „mala vrata“, na „puškice“ ili na sličan način, a ne nikako po zasluzi. U vezi sa stanjem u policiji u Izveštaju se na nekoliko mesta spominje „unapređenje integritet u policiji i „osiguravanje operativne nezavisnosti policije“. U policiji ne postoji ni „i“ od integriteta, ni „o“ od operativne nezavisnosti“. Zloupotrebljena politička moć odavno na sve utiče. Ipak, ma miskom nivou policija jako dobro radi svoj posao. Kada se desi npr. krađa, policija jako dobro primenjuje Zakon. Ima svu operativnu nezavisnost u predmetima na koje ne utiče zloupotrebljena politička moć. Već na sledećem predmetu, nekada bukvalno već sledeće sekunde, ako zloupotrebljena politička moć ima svoj uticaj, tada zakoni jednostavno ne postoje.

Zainteresovani za detalje Izveštaja mogu ga preuzeti na linku: https://preugovor.org/Alarm-izvestaji/1772/Izvestaj-koalicije-prEUgovor-o-napretku-Srbije-u.shtml

Konferencija je deo projekta „PrEUgovor nadzor politika: izgradnja savezništava za jači uticaj u neizvesnoj budućnosti” koji finansira Evropska unija.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.