Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Preminula Neda Arnerić u 67. godini - | K-013 Portal

Preminula Neda Arnerić u 67. godini

Preminula Neda Arnerić u 67. godini

Slavna glumica Neda Arnerić preminula je u 67. godini. Pronađena je u svom stanu u Beogradu.

Snimila je više od 100 filmova, a odigrala četrdesetak uloga u pozorištu. Za svoj rad dobila je brojna priznanja i nagrade.

U karijeri dugoj pola veka, Neda Arnerić je ostvarila značajne uloge u filmovima "Višnja na Tašmajdanu", "Užička republika", "Sutjeska", "Valter brani Sarajevo", "Varljivo leto '68"...

Igrala je i u mnogobrojnim italijanskim filmovima. Nakon velike popularnosti šezdesetih i sedamdesetih godina prošloga veka, glumica je i devedesetih doživela veliku slavu –zahvaljujući blokbasteru "Tri karte za Holivud" i televizijskoj seriji "Policajac sa Petlovog brda".  

Za ulogu Delfine, u filmu "Ispravi se, Delfina" reditelja Aleksandra Đurčinova, 1977. godine dobila je "Srebrnu arenu" na Filmskom festivalu u Puli, kao i nagradu Nagrada "Carica Teodora" na Festivalu glumačkih ostvarenja u Nišu. 

Godine 1980. diplomirala je istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Od 1985. do 1999. godine vodila je sopstvenu galeriju "Atrijum" u Beogradu.

Dobitnica je "Zlatne arene" na Filmskom festivalu u Puli (1988) za ulogu u filmu "Haloa –Praznik kurvi", reditelja Lordana Zafranovića.  

Dobila je i nagradu "Pavle Vuisić" za životno delo. Za svoja ostvarenja na filmu, 2009. godine, dobila je "Plaketu Jugoslovenske kinoteke".  

Bila je narodna poslanica u Skupštini Srbije (2000-2004). 

Datum i vreme sahrane biće objavljeni naknadno.

(RTS)

Tags: ,


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.