Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Profesorka gimnazije u Zrenjaninu suspendovana zbog objave o protestu u Google učionici - | K-013 Portal

Profesorka gimnazije u Zrenjaninu suspendovana zbog objave o protestu u Google učionici

senka jankov, zrenjanin, suspenzija, protest

Zrenjaninska gimnazija je suspendovala svoju profesorku Senku Jankov nakon što je okačila plakat "Zrenjanin protiv nasilja" u Google učionicu.

Profesorka Jankov kaže za N1 da je postupak protiv nje pokrenut ne samo zbog plakata koji je okačila u Google učionici, nego i zbog autorskog teksta koji je objavila na portalu "Danasa" u kom govori o atmosferi na prvom protestu "Zrenjanin protiv nasilja", koji je održan u sredu, 17. maja.
 
Jankov kaže da joj je direktor zrenjaninske gimnazije u usmenom razgovoru rekao da će suspenzija biti okončana ukoliko u roku od osam dana podnese izjavu u kojoj priznaje svoju krivicu, što je ona odbila.
 
"Smatram da je to učitavanje političke konotacije i kačenje plakata kao i u sam tekst, u kojem se nigde konkretno ne spominje zrenjaninska gimnazija, i koji je bio moj lični doživljaj protestne šetnje protiv nasilja koja je organizovana od grupe građana, a ne političke stranke", kaže Jankov i dodaje da u rešenju koje joj je dostavljeno iz škole stoji da je "osumnjičena za kršenje člana 113 zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja".
 
Taj član zakona propisuje da "je u (školskoj) ustanovi zabranjeno stranačko organizovanje i delovanje i korišćenje prostora ustanove u te svrhe".
 
Jankov kaže i da advokat njenog sindikata smatra da ona nije prekršila zakon, te da je u pitanju zastrašivanje.
 
"Ja, kao profesorka sociologije, predmeta koji podučava o društvu, nisam đake pozvala na stranački, nego na građanski skup. Smatram da je u pitanju zastrašivanje, jer je vrlo ozbiljno kada vam neko preti da će da vam, kao samohranoj
majci, oduzeti jedini izvor prihoda", kaže Jankov i dodaje da će tokom trajanja suspenzije primati samo 30 odsto plate.
 
Novi optimizam osudio suspenziju profesorke
 
Pokret Novi Optimizam osudio je odluku direktora Zrenjaninske gimnazije da suspenduje profesorku Jankov.
 
Pokret Novi Optimizam je, ne želeći da ulazi u pravnu strukturu tog dela i konsekventno time odluku nadležnih, u saopštenju ocenio da je to "više od obične suspenzije za navedeni prekršaj".
 
"Smatramo da je odluka o 'privremenom udaljavanju sa rada' profesorke Jankov politički motivisana i u aktuelnom momentu predstavlja pritisak na poznatu zrenjaninsku intelektualku i aktivistikinju, građanku koja svojim profesionalnim i društvenim angažovanjem hrabro iznosi svoje stavove i doprinosi uspostavljanju demokratije u Srbiji", navodi se u saopštenju tog pokreta.
 
Ocenili su i da je odluka protiv profesorke Jankov svojevrsna "osveta" zbog njenog angažovanja i učestvovanja na protestima protiv nasilja i u brojnim građanskim akcijama tokom kojih se ona zalaže za podizanje kritičke svesti kod mladih i u društvu uopšte.
 
"Smatramo da je pozadina ove odluke zastrašivanje prosvetnih radnika i to u gimnaziji koja mora biti svetionik promovisanja i razvijanja kritičke i progresivne misli", navodi se u saopštenju.
Senka Jankov je 2020. po izboru čitalaca Lista Zrenjanin izabrana za "Ličnost godine".


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.