Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Proglašen bankrot Fabrike reznog alata u Čačku, radnici razočarani, za sve krive menadžment - | K-013 Portal
fabrika rezanog alata, cacak, bankrot, srbja

Proglašen bankrot Fabrike reznog alata u Čačku, radnici razočarani, za sve krive menadžment


Privredni sud u Čačku proglasio je bankrot Fabrike reznog alata (FRA) u tom gradu zbog višegodišnje blokade računa i velikih dugovanja prema poveriocima.

Postupak stečaja nad FRA sud je pokrenuo 12. janura ove godine, a pošto u zakonskom roku od 90 dana niko nije podneo plan reorganizacije fabrike, proglašen je baknrot.

Predsednik bivšeg Industrijskog sindikata FRA Dušan Djelić rekao je agenciji Beta da su bivši radnici "razočarani" jer su očekivali da će jedan deo pogona biti dat u zakup i da će u njemu biti ponovo pokrenuta proizvodnja i zaposlen određen broj bivših radnika.

Djelić je dodao da su takva obećanja dobili i na jednom od poslednjih sastanaka koji su predstavnici radnika imali u Ministarstvu privrede i da su očekivali nastavak proizvodnje u delu FRA koja je proizvodila i delove za namensku industriju.

"Razočarani smo i što je proglašen bankrot fabrike, a nije utvrđena odgovornost, ko je kriv za to i zašto je došlo do bankrota kada je država koja je bila većinski vlasnik neprestano ulagala u fabriku, a u poslednjih nekoliko godina subvencionisala je sa 400 miliona dinara", rekao je Djelić agenciji Beta.

Prema njegovom rečima, na listi koju je objavila Narodna banka Srbije sa firmama koje su u blokadi zbog velkih dugovanja, FRA je bila na drugom mestu sa blokadom računa od tri milijarde dinara bez kamate.

On je izrazio uverenje da je za bankrot fabrike odgovoran menadžment i Nadzorni odbor koji je poslednjih osam godina bez analize poslovanja usvajao završni račun na kraju godine.

Djelić je istakao da je fabrički sindikat protiv direktora FRA Milana Vidakovića, koji je rukovodio fabrikom od 2009. godine, podneo više prijava za zloupotrebu službenog položaja, ali da su nadležna tužilaštva većinu odbacila.

Prema Djelićevim rečima, posle uvođenja stečaja nije obezbeđena imovina fabrike, i prema nezvaničnim saznanjima radnika, alati su neovlašćeno iznošeni iz magacina.

FRA je prestala sa proizvodnjom 18. avgusta prošle godine, kada je 452 radnika proglašeno za tehnološki višak i dobilo otpremnine u okviru socijalnog programa koji je finansirala država.

FRA je osnovana 1953. godine od kada je proizvodila alate koje je prodavala na domaćem i svetskom tržištu, a deo fabričkih pogona bavio se proizvodnjom i za vojnu industriju.

Uredbom Vlade Srbije 2015. godine FRA je bila proglašena za preduzeće od posebnog značaja za odbrambenu industriju.

Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter  i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.