Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Razlika u ceni dizela i benzina tri puta veća nego u januaru: Najavljeno poskupljenje prevoza - | K-013 Portal

Razlika u ceni dizela i benzina tri puta veća nego u januaru: Najavljeno poskupljenje prevoza

cena dizela, cena benzina, gorivo, srbija

Cene goriva su prošlog petka snižene, ali gorivo je i dalje značajno skuplje nego početkom godine.

Kako piše Euronews Srbija, dizel, koji koristi većina prevoznika, sada je za 25 do 30 dinara po litru skuplji nego što je bio sredinom januara. Brojne transportne firme su zbog toga u nezavidnom položaju.



Na većini pumpi cene su u petak "u rikvrec" otišle za samo 4 do 6 dinara. A u odnosu na početak godine, razlika u ceni između dizela i benzina uvećana je gotovo tri puta.

U januaru, pre početka rata u Ukrajini, litar benzina je koštao 165 dinara i bio je jeftiniji za oko 7 do 8 dinara po litru, u odnosu na dizel koji je bio oko 173 dinara. Danas je ta razlika 22 dinara. što je veliki udar za prevoznike, koji imaju problem da se prilagode novonastaloj situaciji.

"Cena dizela je ekstremno visoka sada. Samim tim, transport bi morao mnogo brže da se prilagodi tom skoku cena i da prevoznici sami što pre odrede realan nivo svojih troškova i da daju realne cene naručiocima prevoza, odnosno korisnicima njihovih usluga", kaže Aleksandar Spasić iz Poslovnog udruženja "Međunarodni transport".

A to je skoro nemoguće, kaže, jer se cene transporta određuju polugodišnje ili godišnje, a ne nedeljno, kao što se menja cena goriva.

Ljubinko Savić iz Udruženja za eneregetiku Privredne komore Srbije kaže da su razlozi za razliku u ceni između dizela i benzina tehnički, ali i tržišni. Oni su postojali i ranije, ali su u vreme energetske krize, kada cena nafte dostiže rekordne nivoe, još izraženiji.

"Obe vrste goriva se dobijaju od sirove nafte, a od jedne tone sirove nafte može se dobiti određena količina jednog derivarta, odnosno drugog. Ne možete preradom nafte dobiti samo dizel, koji mnogo više koristimo, već i deo benzina. Sa te strane, onda imamo višak benzina i zato njegova cena ne može biti ista. Pošto Srbija troši tri puta više dizela, nego benzina onda se radi tako u rafinerijama da se u preradi izvuče što veća količina dizela", objašnjava Savić za Euronews Srbija.

On napominje da je drugi razlog velika potražnja, jer tržište određuje cenu. Kaže i da je ranije bio veći uvoz što se tiče evrodizela iz susednih država, dok se benzin nije uvozio, već samo u simboličnim količinama, pa da je i to razlog što je razlika u ceni između ove dve vrste goriva bila manja.

Cena goriva je ograničena, ali, kako kažu u "Međunarodnom transportu", tim ograničenjem je ukinuto pravo na povraćaj akcize što je za prevoznike donekle i značajnije od cene goriva.

Cene prevoza moraće da porastu između 10 i 15 odsto

Gorivo u ceni transporta utiče sa oko 30 odsto, a privrednik Toplica Spasojević iznosi pesimističnu prognozu da će gorivo biti sve skuplje, ali smatra da država ima mehanizme kako da pomogne prevoznicima.

"Oslobađanjem od akciza, razgovorom sa logističkim firmama i refundiranjem dela troškova bi država mogla da reaguje, da se to ne bi odrazilo na krajnju cenu kod proizvođača i da ne bi pokrenulo inflacionu spiralu jer je to jedna od opasnosti koja nas čeka zbog ogromnog štampanja novca u Evropi i u svetu koja se desila i zbog pandemije, a sada i zbog rata u Ukrajini. Svedoci smo da je inflacija u EU i Americi preko 6, negde i 7 odsto", kaže Spasojević.

I dok traje kriza sa cenama, strah od inflacije i rast cene dizela, mnogi prevoznici su gorivo počeli da kupuju u inostranstvu ili, kako u "Međunarodnom transportu" navode, izlaze iz posla i zatvaraju firme.

Goran Aleksić, direktor Poslovnog udruženja drumskog saobraćaja "Srbijatransport" koje okuplja autobuske prevoznike, napominje da su zbog rasta cena goriva, ali i razlike u politici akciza imeđu Srbije i Evropske unije, prevoznici najavili da će u borbi sa aktuelnom ekonomskom situacijom cene prevoza morati da porastu između 10 i 15 odsto. To bi im, kako navodi, pomoglo da pokriju troškove i da prevaziđu velike gubitke u teškim uslovima.

"Prevoznici četiri godine od Vlade Srbije traže da postupi u skladu sa evropskim propisima, odnosno da smanji akcize. One su u EU 39 dinara po litru goriva, a u Srbiji više od 50 dinara. Kada bi se i kod nas smanjila akciza to bi nam olakšalo poslovanje", ističe Aleksić.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.