Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Reakcije: Susret Vulina i Lavrova neobičan, pitanje je – na čiju inicijativu - | K-013 Portal

Reakcije: Susret Vulina i Lavrova neobičan, pitanje je – na čiju inicijativu

vulin i lavrov, reakcije

Da se ministar unutrašnjih poslova jedne zemlje susreće sa ministrom spoljnih poslova druge zemlje dosta je neobično, a baš takav neuobičajen susret najavila je Rusija za ponedeljak.

Ruski ministar spoljnih poslova početkom leta nije mogao da dođe, kako se najavio, u Srbiju – susedi Srbije zatvorili su nebo za Sergeja Lavrova. Kraj je leta a iz Moskve nova najava – Lavrov će se u Moskvi sastati, ne sa kolegom Nikolom Selakovićem, već sa ministrom unutrašnjih poslova Srbije Aleksandrom Vulinom. 
 
 
"Sigurno nije uobičajeno od kad je počela ruska invazija na Ukrajinu da se ide na noge ruskom ministru spoljnih poslova", kaže za N1 Suzana Grubješić iz Centra za spoljnu politiku.
 
Zapravo, nijedan ministar nijedne zemlje na evropskom kontinentu nije otišao od februara u Moskvu. Invazija Rusije na Ukrajinu daje kontekst poseti, ali nije jedini u ovom trenutku.
 
"Verovatno je težište razgovora i ove posete na pitanju KiM i na ovom aktuelnom kontekstu i, ja bih rekao, učešću stranog faktora u svemu tome, na pozicijama Srbije i Rusije i pitanju njihovih odnosa, ali tu je i bezbednosna dimenzija koja postaje više nego aktuelna vezano za KiM. Jače angažovanje američke strane je sigurno povod za određeno angažovanje i ruske strane i u tom svetlu treba gledati i tu posetu i razgovore koji će se voditi", navodi diplomata Zoran Milivojević.
 
Rusija ima pravo veta u Savetu bezbednosti i do sada ga je upotrebljavala da zaštiti interese Srbije po pitanju Kosova. No u poslednje vreme učestalo kritikuje briselski dijalog i predlaže da se pitanje vrati u nadležnost UN-a. Istovremeno, presedan Kosova Kremlj koristi i da objasni aneksiju Krima, a onda i okupiranje Donbasa, navodi N1.
 
"Kosovo im je zgodan primer kako ne treba raditi, kako se ne treba ponašati, ali koriste ga za spostvene interese, a mislim da interes Srbije leži u pronalaženju održivog i prihvatljivog rešenja, kompromisnog rešenja upravo sa vlastima u Prištini, ali i sa albanskim narodom u celini", smatra Grubješić.
 
Ministar Vulin se u prošlosti često sastajao sa ruskim zvaničnicima iz vojske, policije i službi bezbednosti. Susret sa prvim bezbednjakom Rusije Nikolajem Patruševim prošle godine doveo je do optužbi ruskih opozicionara da je Patruševu predao transkirpte prisluškivanja opozicionara dok su bili u Beogradu – tvrdnja koja nije dokazana i koju je Vulin odlučno odbacio. Vulin je, pritom, jedan od otvoreno proruskih političara.
 
"U svakom slučaju je Vulin u političkom smislu pogodna figura za komunikaciju sa ruskom stranom u ovom trenutku, vezano kako za delikatnost situacije tako i za delikatnost tema koje se mogu otvoriti vezano za ovaj susret i za, ja bih rekao, njegovu funkciju. Puno stvari bi nam bilo jasnije kada bi znali na čiju inicijativu dolazi ovaj susret", kaže Zoran Milivojević.
 
Na neostvarenu posetu Lavrova Beogradu nije se u Evropskoj uniji i SAD gledalo blagonaklono. Sva je prilika da se reakcije na Vulinovu posetu Moskvi neće razlikovati.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.