Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Rektorka o doktoratu Malog: Rad je proglašen plagijatom, odluka je konačna - | K-013 Portal

Rektorka o doktoratu Malog: Rad je proglašen plagijatom, odluka je konačna

Rektorka o doktoratu Malog: Rad je proglašen plagijatom, odluka je konačna

Odluka Odbora za profesionalnu etiku da postoje elementi akademske nečestitosti u izdradi doktorske disertacije ministra finansija Siniše Malog je konačna i predstavlja stav Univerziteta, rekla je za RTS rektorka Univerziteta u Beogradu (BU) Ivanka Popović.

Ona je navela da je u ovom slučaju došlo do plagiranja, odnosno do „preduzimanja tuđe intelektualne svojine bez odgovarajućeg navođenja“.

Ranije danas Odbor za profesionalnu etiku BU doneo je odluku da se poništi odluka Nastavno-naučnog veća FON-a i jednoglasno utvrdio postojanje neakademskog ponašanja Siniše Malog prilikom izrade doktorske disertacije.

Rektorka Popović je za RTS navela da je Odbor za profesionalnu etiku dao nalog da se postupi po odgovarajućem pravilniku i da će u skladu s tim i doktorat Malog biti poništen.

„Znanje je vrednost koju moramo da štitimo i akademska čestitost je vezana za poštovanje autorskih prava drugih. U ovom slučaju je došlo do nepoštovanja autorskih prava drugih i po tom osnovu je Odbor za profesionalnu etiku doneo svoju odluku”, rekla je rektorka.

Na pitanje da li to znači da je rad proglašen plagijatom, rektorka je odgovorila: „Tako je”.

„To se sada obrađuje prema našim pravilnicima i po postupku koji vlada na Univerzitetu. Za koji dan će biti objavljeno konačno rešenje za obrazloženjem odluke. U svakom slučaju Senat će biti obavešten šta su dalji koraci”, ističe ona.

Rektorka Popović dodaje da će dalji koraci dovesti do toga da će se poništiti doktorska disertacija.

„To je mera koja je praćena javnim oglašavanjem da je taj korak učinjen”, navela je Popović i pojasnila da se to oglašava na sednicama Univerziteta i fakulteta.

Naglasila je da je odluka Odbora konačna i da je to stručno telo Univerziteta, što znači da je to automatski i stav Univerziteta u Beogradu. Pojasnila je da je Siniša Mali 2011. odbranio tezu i da nije promovisan u doktora nauka.

„Diploma postoji, nije uručena, ni ne može biti uručena posle ove odluke Odbora za profesionalnu etiku", istakla je Ivanka Popović.

Univerzitet u Beogradu saopštio je danas da je jednoglasno utvrđeno postojanje neakademskog ponašanja Siniše Malog prilikom izrade doktorske disertacije „Kreiranje vrednosti kroz proces restrukturiranja i privatizacije – teorijske koncepcije i ostvareni rezultati u Srbiji“. On je disertaciju odbranio na Fakultetu organizacionih nauka 2013. godine.

„Imenovani je u delu disertacije doslovno preuzimao tekstove odnosno cele pasuse iz tekstova drugih autora, bez navođenja imena tih autora“, piše u saopštenju BU.

Član 22 Kodeksa profesionalne etike, na koji se pozvao Odbor za profesionalnu etiku, nosi naziv „plagiranje“ i u njemu se precizira šta sve ono podrazumeva.

(Insajder, Foto : Srđan Ilić)

Tags: ,


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.