Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Republički fond za zdravstveno osiguranje omogućiće zamrzavanje reproduktivnih ćelija pre hemioterapije - | K-013 Portal

Republički fond za zdravstveno osiguranje omogućiće zamrzavanje reproduktivnih ćelija pre hemioterapije

bolesti, rak, maligne, hemioterapije, lečenje

Svim parovima koji se budu odlučili za roditeljstvo, biće omogućeno zamrzavanje reproduktivnih ćelija, pre početka hemioterapije ili drugog načina lečenja, o trošku fonda. Kako je najavljeno, ta mogućnost biće uvedena do kraja godine.

Jedna od najvećih strepnji mladih bračnih parova, od kojih jedan od partnera boluje od raka, jeste hoće li se hemio ili zračne terapije odraziti na njihovu plodnost. Zamrzavanje reproduktivnih ćelija, jedina im je nada da će se, nakon onkoloških terapija, ostvariti kao roditelji.

"Svi parovi koji imaju maligne bolesti, bez obzira da li se radi o muškom ili ženskom partneru, moći će do kraja godine, biće izmenjen pravilnik, i moći će o trošku države, da zamrzavaju svoj materijal, i na taj način, i ti ljudi neće biti diskriminisani, znači i njima će biti omogućeno da postanu roditelji", rekla je Sanja Radojević Škodrić, direktorka RFZO.

Udruženja pacijenata obolelih od kancera, i onkolozi pozdravljaju tu odluku, koja je godinama uobičajena praksa u svetu.

"Izuzetno je važno danas kada sve veći broj mladih žena oboleva od karcinoma dojke i sve veći broj izlečimo pacijentkinja od karcinoma dojke, često koristimo hemioterapiju i relativno često žena može da izgubi mogućnost dobijanja dece, odnosno da ima infertilitet. Zbog toga je jako važno pre započinjanja bilo kakve onkološke procedure, naročito hemioterapije zamrznuti jajnu ćeliju", kazao je prof. dr Lazar Popović, onkolog, Institut za onkologiju Vojvodine.

Ta mogućnost je, kako ističe doktor Popović, mlađim bračnim parovima obolelima od raka, bila moguća samo kroz različite projekte, ili u privatnim klinikama kod nas ili u inostranstvu. Pojedina istraživanja su pokazala su da je mera očuvanja plodnosti onkoloških pacijenata veoma efikasna, jer je oko 60 procenata žena koje su zamrzle jajne ćelije, uspele da se ostvare kao majke, nakon lečenja.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.