Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Sakupljanje tartufa legalizovano, Srbija dobila 84 sakupljača - | K-013 Portal
sakupljanje tartufa, sakupljanje tartufa srbija

Sakupljanje tartufa legalizovano, Srbija dobila 84 sakupljačaLov na tartufe, koji se uglavnom odvija u sivoj zoni i često se zbog visoke cene ove gljive završava sukobima, konačno dobija mogućnost da se legalizuje. Da bi se uveo red, obučili oni koji se bave eksploatacijom tartufa, ali i da bi se taj posao stavio u legalne tokove, prošle nedelje je prvi put u Srbiji održano polaganje ispita i sertifikate su dobila 84 komercijalna sakupljača tartufa.

Zoran Jelenković, predsednik Mikološko-gljivarskog saveza, ukazao je da je poslednjih godina bilo mnogo problema – sve više prisvajanja terena s tartufima, bušenja guma, trovanja pasa i na kraju ubistvo u okolini Sremske Mitrovice, piše RTS.

Navodi da su se u društvu tartufara okupili ljudi koji hoće da rade legalno i da su od njih prikupili sve informacije o tome kako i kuda se kreće siva zona tartufa i o cenama.

Dodaje da su zaključili da su ti tartufi tek 20 odsto cene koja se dostiže u Italiji i da je kompletna količina koja se izvadi u sivoj zoni išla preko Hrvatske i prodavala se uglavnom u Italiji i Francuskoj kao istarski tartuf.

- Istra je napravila grešku i nepravilnom upotrebom staništa uništila tartufe i oni ih više nemaju, a potražnja je velika. Poslednjih godina to je srpski tartuf koji završava kao istarski, istakao je Jelenković.

Naveo je da u Savezu postoji naučna komisija i da su uz njihovu stručnu pomoć organizovali predavanja, testiranje i uz pomoć Grada Sremske Mitrovice dobili prve sertifikovane gljivare, čiji je pravi naziv "komercijalni sakupljači tartufa".

Veliko interesovanje za polaganje testa

Potpredsednik Mikološko-gljivarskog saveza Marko Blagojević rekao je da su sertifikat dobila 84 sakupljača i da je interesovanje za polaganje testa veoma veliko.

- Zavod za zaštitu prirode je propisao kvote za, pre svega zaštićene, koje smeju komercijalno da se eksploatišu u nekoj određenoj količini. Što se tiče tartufa, ne znam da li postoji na terenu kontrola takve situacije, ali to je nešto na šta ukazujemo i ciljamo i nadam se da ćemo to rešiti u narednom periodu, naveo je Blagojević.

Jelenković je najavio da će nova testiranja biti ogranizovana 13. juna u Petrovcu na Mlavi, na Kopaoniku prvog vikenda u septembru i na Fruškoj gori poslednjeg vikenda oktobra.

Prohodnost gljiva legalnim putem na tržište

Jelenković je istakao da se sertifikovanim lovcima na tartufe mora obezbediti izlazak iz sive zone, kao i prohodnost njihove robe legalnim putem na tržišta Grčke, Francuske, Italije.

- Imamo potpisane sporazume o saradnji s Grčkom, Hrvatskom, Italijom, Slovenijom i pozvali smo ih u Ćupriju na jednu od naših manifestacija, gde ćemo se dogovoriti o načinu komunikacije, o tome šta je to od papirologije dovoljno i pokušati s našom privrednom komorom da napravimo berzu tartufa, a kasnije i gljiva, objasnio je Jelenković.

Na taj način će u svakom momentu moći da znaju gde je koja centa tartufa i kako mogu da ih prodaju. Jelenković kaže da je to prvi deo, da skupljače osnaže kako bi izašli iz sive zone. Dodaje i da su sa Sremskom Mitrovicom razgovarali o pokretanju proizvodnje.

- Svako ko otkupljuje gljive pravi trijaže, pa onda mnogo toga nepotrebno završi u kategoriji van klase, po niskim cenama. Prerađivala se, a onda se skupo prodavala po Evropi, rekao je Jelenković.

(Blic)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.