Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Samostalni sindikat: Fijat ne odgovara na predloge sindikata, drži se svojih uslova - | K-013 Portal

Samostalni sindikat: Fijat ne odgovara na predloge sindikata, drži se svojih uslova

fijat, samostalni sindikat, srbija

Predsednik Samostalnog sindikata fabrike „Fijat Krajsler automobili“ (FCA) Srbija Saša Djordjević izjavio je da radnici ovih dana odlaze u fabriku kako bi se bliže informisali o ponudi za odlazak na rad u inostranstvo, ali i izrazili svoj stav o tome.

On je agenciji Beta rekao da zaposleni i dalje nemaju formalnu ponudu poslodavca u vezi sa njihovim statusom, kao i da prilikom razgovora radnici ništa ne potpisuju.

Prema rečima Djordjevića, FCA nema nikakve brojeve, odnosno još nije poznat plan kompanije o tome koliko radnika može da ode u inostranstvo na rad, kao i koliko će radnika biti tehnološki višak.

On je ocenio da nema nikakvih pomaka posle prošlonedeljnog razgovora predstavnika tri sindikata sa poslodavcem u resornom ministarstvu.

Djordjević kaže da se poslodavac drži svojih uslova, odnosno ponude za odlazak radnika na dvogodišnji rad u Stelantisovim fabrikama u inostranstvu, kojoj je alternativa otkaz.

Kako je naveo, budući da su radnici FCA mladi ljudi sa porodicama, 95 odsto njih ne može da odgovori na ponudu za odlazak u inostranstvo.

Prema rečima Djordjevića, kompanija nije odgovorila na predlog Samostalnog sindikata da se odlazak u inostranstvo reguliše po domaćem zakonu u trajanju do tri meseca, da se zaposlenima koji ne prihvate odlazak iz fabrike uz socijalni program omogući radno angažovanje u drugim fabrikama u Kragujevcu i okolini, odnosno plaćeno odsustvo u FCA.

Djordjević je istakao da mu se čini da je „neko“ sve ovo dobro osmislio kako bi radnici otišli iz kompanije.

On je rekao i da fabriku napuštaju rukovodioci i naveo primer direktora proizvodnje fabrike Vladana Lukića koji je dao otkaz.

Djordjević je potvrdo da je po dogovoru u Ministarstvu rada, inspekcija rada bila u kragujevačkoj fabrici i da su predstavnici kompanije samo usmeno obavestili sindikat da je „sve uradjeno po zakonu“.

On je najavio da će se tim povodom inspekciji rada zvanično obratiti, kako bi dobio njeno mišljenje u pisanoj formi.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.