Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Šarčević: U školama će biti hologramski nastavnici i roboti - | K-013 Portal

Šarčević: U školama će biti hologramski nastavnici i roboti

Šarčević: U školama će biti hologramski nastavnici i roboti

Roboti, virtuelna realnost, hologramske projekcije nastavnika - samo su neke od novina koje će u narednim godinama ući u učionice škola u Srbiji.

Ovo je za današnje Večernje novosti najavio ministar prosvete Mladen Šarčević, tvrdeći da će sve to biti moguće zahvaljujući ugovoru potpisanom sa kineskom kompanijom "NetDragon", svetskim liderom u oblasti razvoja i primene veštačke inteligencije u obrazovanju.Prvi korak biće otvaranje Centra za promociju nauke u Beogradu, u zgradi Učiteljskog fakulteta na Bulevaru mira. Upravo ovaj fakultet partner je u projektu i njegovi predavači učestvovaće u obukama kolega iz cele Srbije.

"U narednih mesec dana iz Kine će stići oprema koju donira 'NetDragon'. Centar će početi da radi do kraja februara, a prvi posetioci biće zaposleni i studenti pedagoških fakulteta i visokih škola, koji će moći da se upoznaju sa primenom novih tehnologija u nastavi. Prema ugovoru, ovakve centre otvorićemo i u Novom Sadu i Trsteniku, opremu će i za njih donirati kineski partner, a mi ćemo obezbediti prostor, koji podrazumeva i prenoćište, kako bi prosvetni radnici i studenti iz svih gradova mogli da dolaze na obuku. Za Centar u Beogradu, smeštaj je u studentskom odmaralištu na Avali", objašnjava ministar.

Kako dodaje, za uvođenje veštačke inteligencije u škole potrebna su velika sredstva, a već budžetom za narednu godinu biće predviđena nabavka opreme. Osim iz državne kase, najavljuje on, oprema će stići i sredstvima donatora."Realizacija ugovora sa 'NetDragonom' ima tri faze. Prva faza je ova kojom se sada bavimo - otvaranje centara za promociju nauke. U drugoj fazi, kineska kompanija će u Beogradu otvoriti razvojni centar, koji će biti priprema za otvaranje fabrike u Srbiji. Biće to jedina fabrika svetskog lidera u ovoj oblasti otvorena van Kine i velika šansa za Srbiju. Sve ovo dogovoreno je kada je visoka kineska delegacija bila u Srbiji, u okviru inicijative 'Pojas i put'", navodi Šarčević.

Plan je da se dogodine nabavi oprema za bar po dve škole u svakoj od 17 školskih uprava. U ove škole će dolaziti i učenici i nastavnici iz drugih gradova.

(Novosti)

Tags: ,


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.