Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Savez proizvođača rakije Srbije traži od države da hitno zaustavi njenu nelegalnu prodaju - | K-013 Portal

Savez proizvođača rakije Srbije traži od države da hitno zaustavi njenu nelegalnu prodaju

savez proizvodjaca rakije, srbija

Savez proizvođača rakije Srbije zatražio je danas od države da hitno zaustavi nelegalnu prodaju rakije i krene, kako je navedeno, u beskompromisno sprovođenje Zakona o jakim alkoholnim pićima.

„Iako državni budžet zbog ovakve situacije godišnje gubi stotine miliona evra, nadležni za sprovođenje Zakona i borbu protiv ilegalne trgovine alkoholom uglavnom ne rade svoj posao, dok pojedini državni organi i institucije čak aktivno podržavaju i promovišu sivo tržište“, saopštio je Savez proizvođača rakije Srbije nakon održane sednice Upravnog odbora i Skupštine tog udruženja.

Istaknuto je da Srbija ima dobar i moderan Zakon o jakim alkoholnim pićima, ali se njegove ključne odredbe ne sprovode, što za posledicu ima procvat nezakonite proizvodnje i pometa rakije.

Kako je naglašeno, „nelegalno proizvedena rakija, bez oznake porekla, zdravstvene kontrole i naplate poreza i akcize javno se prodaje na svakom koraku“.

„Širom Srbije, od Knez Mihailove i Savske promenade (u Beogradu), preko turističkih centra, do javnih pijaca i prostora u gradovima i selima, organizuju se stotine raznih festivala, sajmova, ocenjivanja kvaliteta rakije i sličnih manifestacija, najčešće radi podsticaja turizma i tradicionalne proizvodnje. Tu se promoviše nelegalno tržište, prodaje rakija najčešće bez bilo kakve oznake porekla i vrte velike pare u sivoj zoni, koje završavaju u džepovima pojedinaca“, precizirano je u saopštenju.

Ukazano je i da, u organizaciji ovih manifestacija vrlo često učestvuju i pojedine državne institucije, od nekih ministarstava do gradskih i opštinskih turističkih i drugih oganizacija, koje novcem iz budžeta finansijski, logistički i propagandno direktno pomažu nelegalnu proizvodnju i prodaju rakije i sivu ekonomiju.

„Zabeležene su čak i pojave da pojedine opštine u Srbiji iz budžeta daju subvencije za kupovinu kazana za rakiju neregistrovanim nelegalnim proizvođačima“, naveli su iz Saveza proizvođača rakije.

Dodaje se da i mnogi mediji, uprkos upozorenjima da krše Zakon o oglašavanju i druge propise, svakodnevno oglašavaju prodaju rakije koju proizvode nelegalni proizvođači.

Iz Saveza proizvođača rakije Srbije smatraju i da je krajnje vreme da nadležni državni organi preispitaju rad brojnih portala na društvenim mrežama koji se bave propagandom nelegalne proizvodnje i promocijom ilegalne prodaje rakije.

„U ime registrovanih proizvođača rakije, njihovih regionalnih udruženja i nacionalnog Saveza zahtevamo da se ovakva praksa prekine i da država proizvodnju i promet rakije uvede u legalne zakonske okvire“, navedeno je u saopštenju.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.