Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Sektor za vanredne situacije MUP-a: Reke se vratile u korita, situacija mnogo bolja - | K-013 Portal

Sektor za vanredne situacije MUP-a: Reke se vratile u korita, situacija mnogo bolja

poplave, lim

Sve reke koje su se izlile zbog obilnih padavina, vratile su se u korita, rekao je danas Milorad Spasojević iz Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice Sektora za vanredne situacije MUP-a i dodao da nadležne službe i dalje dežuraju na terenu, gde se sprovode preventivni obilasci.

"Najvažnije je da su se reke povukle u korito, a ostalo je još samo nekoliko "džepova", odnosno, voda koja se zadržala u nekim podrumskim prostorijama i naše ekipe rade na saniranju i izvlačenju vode iz objekata. Situacija je mnogo bolja", rekao je Spasojević za TV K1.

Najgora situacija bila je u Tutinu, Novom Pazaru, Prijepolju i Raški, ali sada se, kaže, sve primirilo i situacija je danas u tim gradovima dobra.

"Nažalost, desio se nesrećni slučaj kada se dvogodišnji dečak utopio u Tutinu i to se desilo pre nego što se reka izlila, prilikom nadolaska bujičnog talasa. Reka je tada još bila u koritu. Naše ekipe su evakuisale samo dve osobe, jednu iz Raške i jednu iz Prijepolja, tako da nije bilo potrebe za evakuacijom stanovništva, rekao je Spasojević.
Dodao je da domaćinstva sada nisu ugrožena.

"Ona koja jesu bila ugrožena, su bila poljoprivredna gazdinstva. Stambeni objekti nisu", kazao je Spasojević.
Grad Čačak i Štab za vanredne situacije su u pripravnosti zbog toga što su Zapadna Morava i vode drugog reda bile u porastu, ali kako je rekao Spasojević, za sada nema naznaka za njihovo izlivanje.

U stalnom smo kontaktu sa Srbijavodama koje na osnovu podataka iz svojih mernih stanica daju obaveštenja o povećanju vodostaja reka. Nema indicija da će u narednom periodu biti više padavina koje će uzrokovati izlivanje, rekao je Spasojević.

Dodao je da je dovoljno da u 24 sata padne veća količina vode na manjem području pa da izazove neku veću posledicu.

"Vreme se promenilo, na sreću, ali naš zadatak je da budemo spremni i jesmo. Za sada niko nije u pripravnosti osim Čačka i četiri grada u kojima smo juče imali probleme", rekao je Spasojević.

Lim u opadanju

Vodostaj Lima je danas u odnosu na juče 15 sati niži za 40 centimetara, sada je ispod nivoa vanredne odbrane od poplava.

Posle obilnih kiša i izlivanja reka na području Raške, Novog Pazara, Tutina i Prijepolja,uvedena je vanredna situacija.Posebno su ugroženi građani u priobalnim mestima. Vojska Srbije pravi peščane brane duž obale Ibra.

U Novom Pazaru i Tutinu voda se povlači u korita reka, ali su meštani tokom noći ostali bez vode za piće.

Meštani koji žive pored reka Raške, Jošanice i Vidrenjaka još uvek otklanjaju posledice poplava. Vanredna situacija uvedena je i u četiri mesne zajednice u opštini Prijepolje -Brodarevo, Ivanje, Velika Župa i Prijepolje.

Vodostaj Lima je danas u odnosu na juče u 15 sati, niži za 40 centimetra. Sada je ispod nivoa vanredne odbrane od poplava. Još nema procena o šteti koju su pričnile poplave, ali su nesumnjivo ogromne posebno po poljoprivredno zemljiše.

Meštani, ali i nadležne službe su u pripravnosti od novih bujica sa planinskih predela.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.