Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Šoškić: Guvernerka Tabaković šokirana zbog nečeg što zna svaki građanin - | K-013 Portal

Šoškić: Guvernerka Tabaković šokirana zbog nečeg što zna svaki građanin

dejan soskic, jorgovanka tabakovic

"Neobično je ako predstavnici bilo koje centralne banke, a posebno one koja zvanično cilja inflaciju, govore o tome da su kretanja inflacije na tržištu za njih iznenađenje ili da su šokantna."

Tim rečima profesor Ekonomskog fakulteta i nekadašnji guverner Dejan Šoškić komentariše šokiranost sadašnje guvernerke Jorgovanke Tabaković i njenu iznenađenost povodom cena i poskupljenja, prenosi nova.rs.

Podsećamo, guvernerka je izjavila da je bila šokirana zbog, kako kaže, nedopustivog poskupljenja. Kupila je 31. oktobra 200 grama svoje omiljene kafe za 239,99 dinara.

A onda je guvernerki prijateljica 14. novembra kupila 200 grama iste kafe za 369 dinara. Tabakovićevu je šokirao za 130 dinara veći račun. I onda se guvernerka poslužila Guglom i videla da se njena kafa prodaje u rasponu od 234 do 374 dinara.

U trenutnoj fazi rasta inflacije, država savetuje građane da tragaju za najnižom cenom proizvoda koje biraju, a velikim trgovinskim lancima Tabakovićeva poručuje da ne love u mutnom i stvaraju, kako objašnjava, spiralu inflacije.

"I moraju da se suoče s tim da će promet u njihovim radnjama opadati i da ne može da bude nadomešten ovako visokim cenama", istakla je guvernerka.

Profesor Dejan Šoškić navodi da razlike u cenama uvek postoje i to zna svaki građanin.

"Pri računanju inflacije, cene prehrambenih artikala se zahvataju na način da se posmatraju reprezentativni artikli, na određenim mestima i u određeno vreme tokom meseca. Dakle, razlike u cenama uvek postoje na tržištu i to bi trebalo da znaju svi u bilo kojoj centralnoj banci, a posebno oni koji govore o inflaciji. To naravno zna i svaki građanin koji bilo šta kupuje na tržištu. Otuda su iskazi bilo kog državnog organa da 'savetuje građanima da tragaju za nižim cenama proizvoda koje biraju' potpuno neumesni i nepotrebni jer se građani, od kada je sveta i veka, svakako tako ponašaju", poručuje Šoškić, prenosi nova.rs.

"Trebalo bi da znaju da to ugrožava institucionalni kredibilitet centralne banke jer pokazuje njihovu nesposobnost praćenja i predviđanja inflacije, a to je ključna sposobnost ako treba da ciljaju njen nivo", upozorava.

Navodi i da je "neprimereno da predstavnici centralne banke biraju represivan rečnik ili daju negativne ocene tržišnim protagonistima koji imaju pravo u skladu sa zakonom da slobodno formiraju cene na tržištu".

"Groteskno je ako se, uz sve to, upuštaju i u 'davanje saveta' profesionalnim trgovcima kako treba da rade svoj posao. Naši zvaničnici kao da ne razumeju odgovornost i reputacione posledice svojih javnih nastupa, na njih lično, na instituciju u čije ime nastupaju, pa i na državu koju te institucije predstavljaju", zaključio je Šoškić.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.