Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Srbija godišnje gubi milijarde evra zbog zabrane uzgajanja kanabisa - | K-013 Portal

Srbija godišnje gubi milijarde evra zbog zabrane uzgajanja kanabisa

Kababis

Srbija godišnje gubi milijarde evra od srpske sorte kanabisa "Helena", jer propisi zabranjuju uzgajanje i prodaju i na domaćem, i na inostranom tržištu, rekli su novinarima u Beogradu predstavnici Inicijative za promenu zakonske regulative kanabisa (IRKA).

Međutim, strani poljoprivrednici i prerađivači u Evropi uzgajaju "Helenu" i plasiraju svoje proizvode od nje, te se finalni proizvod ipak vraća na srpsko tržište, ali po visokoj ceni.

IRKA je zato predložila izmene Zakona o psihoaktivnim kontrolisanim supstancama i Zakona o poljoprivrednom zemljištu.Predstavnici IRKA su tu potrebu ilustrovali navodom da je u inostranstvu postignut veliki napredak u lečenju multiple skleroze kanabisom. Na konferenciji je istaknuto da Svetska zdravstvena organizacija u januaru ove godine "priznala" medicinsku korist kabisa, po prvi put od zabrane Jedinstvenom Konvencijom Ujedinjenih nacija (UN) iz 1961. godine.

SZO je zatražila da UN kanabis prebace iz kategorije opasnih droga u kategoriju psihoaktivnih lekova za terapijsku upotrebu.

"Po zvaničnim istraživanjima Ministarstva zdravlja, u Srbiji je 7,7 odsto korisnika kanabisa, odnosno više od pola miliona ljudi" koji, zbog domaćih propisa, "koriste kanabis nepoznatog porekla, sastava, nepoznatog načina proizvodnje i skladištenja", rekli su iz IRKE.Oni su kazali da je uskraćivanje leka kršenje ljudskih prava i Ustava Srbije.

Marija Mihajlović iz Inicijative IRKA kaže da je "veliki broj pacijenata predao zahtev za lečenje kanabisom". "Veliki broj pacijenata koji je lično predao zahtev za lečenje kanabisom Ministarstvu zdravlja i Vladi Srbije nikada nije dobio odgovor, naravno, mnogi nisu dočekali lek kao ni odgovor zbog čega im je uopšte i bio uskraćen", rekla je Mihajlović.

(Beta, N1)

Tags: ,


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.