Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website SRBIJA: Hiljadu osuđenika čeka nanogvice - | K-013 Portal

SRBIJA: Hiljadu osuđenika čeka nanogviceNanogica

Zbog nedostatka elektronskih uređaja u Srbiji, trenutno oko 1.000 osuđenika kojima je izrečena kazna kućnog zatvora, čeka na izdržavanje kazne, piše "Politika".

Najviše ih je u Beogradu, s obzirom na to da se, kako navode u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde, u glavnom gradu počini najveći broj krivičnih dela.

Nedostatak nanogvica, kako se može zaključiti iz odgovora koji su "Politici" dostavljenih iz Uprave, nije jedini zbog čega se kasni sa izvršenjem sudskih presuda.

"Situacija je delimično takva i zbog manjka zaposlenih. Međutim, to se rešava tako što se na poslovima poverenika koji obavaljaju izvršenje sankcija, delimično angažuju i zaposleni iz Službe za tretman zavoda, koji su prethodno prošli obuku", kažu u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija.

Imajući u vidu ova dva razloga, kako dodaju, prilikom donosenja odluke o izvršenju, određuje se prioritet prema kriterijumima poput rizika od zastarevanja kazne, opasnosti izvršenog krivičnog dela po zajednicu ili oštećenog, ličnost osuđenog, težinu krivičnog dela.

U Upravi kažu i da je Vlada Srbije, imajući u vidu značaj alternativnih sankcija za društvenu zajednicu i rešavanje veće efikasnosti u izvršenju ove vrste kazni, opredelila sredstva za nabavku još 1.000 nanogvica do kraja godine.

Tags: ,

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.