Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Srbija na začelju Evrope po vakcinisanju protiv gripa - | K-013 Portal

Srbija na začelju Evrope po vakcinisanju protiv gripa

Srbija na začelju Evrope po vakcinisanju protiv gripa

Svega 11,2% građana Srbije starijih od 65 godina vakciniše se protiv gripa, što je oko četiri puta niže od proseka u Evropskoj uniji, navodi Eurostat.

Srbija je po broju sugrađana iz najrizičnije grupe koji se vakcinišu protiv te bolesti na samom dnu Evrope, obzirom da niže stope prevencije imaju samo još Letonija (6,9%), Severna Makedonija (6,5%) i Estonija (4,8%).

Statistička kancelarija EU saopštila je da je stopa vakciniancije protiv gripa na nivou Unije 44,3%, a da je ta stopa u blagom opadanju.

Najviše je vakcinisanih u Ujedinjenom Kraljevstvu, gde je skoro tri četvrtine najstarije (preko 72%) kategorije stanovništva vakcinisano protiv gripa.

Slede Nizozemska sa 64%, Portugalija sa 60,8% i Irska sa 57,6% vakcinisanih pripadnika za zdravstvo najrizičnije kategorije stanovništva.

Otprilike u polovini od 21 države članice je udeo starijih osoba vakcinisanih protiv gripa u 2017. godini bio manji nego 2012. godini.

Najveći procentualni pad zabeležen je u Nemačkoj, gde su najstariji građani u tom periodu smanjili korišćenje ovog vida zdravstvene zaštite za preko 20%.

(Eurostat)

Tags: ,


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.