Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Srbija najgora u Evropi po pristupu pijaćoj vodi u gradovima - | K-013 Portal

Srbija najgora u Evropi po pristupu pijaćoj vodi u gradovimaSrbija najgora u Evropi po pristupu pijaćoj vodi u gradovima

Srbija se nalazi na začelju Evrope po procentu urbanog stanovništva koje ima ograničen pristup pijaćoj vodi i oslanja se na zastarela sanitarna postrojenja ili površinske izvore vode, navodi se u izveštaju Svetske zdravstvene organizacije (WHO).

Ove probleme ima ukupno 12 odsto stanovnika gradova u Srbiji. Zemlje Evrope koje su najbolje po ovom kriterijumu su Češka, Estonija i Španija, gde manje od 0,1 odsto ima probleme sa pijaćom vodom.

Takođe, Srbija i Severna Makedonija izdvojene su kao države u kojima mnogi stambeni objekti nemaju toalet, kadu ili tuš-kabinu, navodi se u izveštaju.

Srbija ima i manjak stambenog prostora, koji je nešto viši od evropskog proseka, prema nalazima WHO.

„Podaci koje su dostavile Srbija i Severna Makedonija ukazuju da je prekomeran broj stanara u smeštajnim jedinicama još veći problem u državama Balkana", navodi se u izveštaju.

Takođe, dok u Evropi osobe sa nižim primanjima imaju više teškoća da pristupe rekreativnim ili zelenim površinama, samo u Srbiji i Finskoj ovaj trend je obrnut: ljudi sa većim primanjima se žale na ovo.

Tags: ,

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.