Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Srbija prošle godine izvezla 30.000 tona sladoleda, najviše u Bugarsku - | K-013 Portal

Srbija prošle godine izvezla 30.000 tona sladoleda, najviše u Bugarsku

izvoz sladoleda, srbija

Iz Srbije je prošle godine izvezeno 30 hiljada tona sladoleda u vrednosti od 63,5 miliona evra, najviše u zemlje regiona, pokazuju podaci Privredne komore Srbije (PKS).

Iz PKS za Blic navode da se sladoled najviše izvozi na tržište Bugarske.
 
 
"Sladoled izvozimo na tržišta u regionu, a najviše u Bugarsku, više od 7,4 tona, i samo malo manje u Grčku manje od 5,4 tone. Ujedinjeno Kralјevstvo je treća zemlja u kojoj po količini najviše izvozimo proizvedenog sladoleda, i podaci pokazuju da ovoj zemlji izvozimo 2,4 tone, dok samo malo manje izvozimo u Bosnu i Hercegovinu - 2,2 tone", naveli su u PKS.
 
Kako je precizirano, u Rumuniju je izvezeno više od ve tone sladoleda, u Polјsku 1,9 tona, dok je nešto manje izvezeno u Crnu Goru, oko 1,6 tona, kao i u Nemačku, više od 1,5 tona.
 
Najmanje sladoleda izvezeno je u Severnu Makedoniju, manje od 1,3 tona, i u Hrvatsku - više od 1,2 tone.
 
Proizvodnja sladoleda u Srbiji u 2021. godini iznosila je više od 42 tone, dok je godinu dana ranije proizvedeno 33,8 tona.
 
Za razliku od izvoza sladoleda iz Srbije, uvoz u zemlju je bio znatno manji, ali podaci PKS pokazuju da je uvoz sladoleda od 2016. do 2020. godine ipak u stalnom porastu.
Prema podacima PKS, prošle godine u Srbiju je uvezeno oko 7.9 tona sladoleda, u vrednosti od 20.8 miliona evra.
 
U Srbije je najviše sladoleda uvezeno iz Nemačke - preko 2.1 tone i Hrvatske manje od 1.5 tone, preneo je sajt Blic.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.