Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Srbija sa Svetskom bankom pregovara o još tri kredita - | K-013 Portal

Srbija sa Svetskom bankom pregovara o još tri kredita

srbija, svetska banka, krediti

Srbija i Svetska banka (SB) trenutno pregovaraju o još tri kredita, izjavio je danas direktor kancelarije SB u Srbiji Nikola Pontara, navodeći da je zaduživanje Srbije održivo i da nema razloga za zabrinutost.

„Jedno je zajam za tzv. razvojne politike. podrška državnom budžetu koji se sprovodi u saradnji sa Francuskom razvojnom agencijom i Nemačkom razvojnom bankom. U prvoj fazi to će biti 150 miliona dolara“, kazao je on na predstavljanju Ekonomskog izveštaja za Zapadni Balkan SB.

Pontara očekuje da će se ugovor o tom zajmu zaključiti početkom nove godine.

Zajam je namenjen, kako je precizirao, „ozelenjavanju budžeta, suočavanju sa energetskom krizom i omogućavanju tranzicije na obnovljive izvore energije, kao i usaglašavanju regulatornog i pravnog okvira u Srbiji sa smernicama EU koje se odnose na klimatske promene“.

„Drugi kredit jo kome pregovaramo pruža podršku za razvoj strategije kapitalnih tržišta, koje je Ministarstvo nedavno usvojilo, a zajam će biti u iznosu od 30 do 35 miliona dolara“, rekao je Pontara i dodao kakao se nada da će uskoro biti zavrženi pregovori o tome.

Prema njegovim rečima, treći kredit o kome Srbija pregovara sa SB „prati zajam za razvojne politike u iznosu od 75 miliona dolara, a koji sufinansira Francuska razvojna agencija sa još 75 miliona dolara“.

„Kroz to se pruža podrška za bolje upravljanje javnim finansijama u Srbiji“, kazao je on.

Podsetio je i na postojeći kreditni portfolio SB i Srbije od oko jedne milijarde dolara, a koji podrazumeva 14 kredita koji su konkretno usmereni na Srbiju, plus dva kredita koji se odnose na regionalne integracije.

Govoreći o pregovorima Srbije i MMF-a o novom aranžmanu, koji bi ovoga puta podrazumeva o finansijska sredstva, on je naveo kako je važno da Srbija dobije svu moguću pomoć i tako se izborila sa ekonomskim izazovima sa kojima se trenutno suočava.

„Mi radimo u saradnji sa MMF-om i drugim partnerima kako bi pomogli Vladi Srbie da se izbori i sa kratkoročni i sa srednjoročnim izazovima“, kazao je Pontara.

Istakao je i da je normalno da se države zadužuju više kada su suočene sa nepredvidjenim situacijama.

„Bitno je da taj nivo zaduživanja ostane na održivom nivou. Nivo duga u Srbiji prati održivu putanju i SB. Tu ne vidim razlog za zabrinutost“, kazao je šef SB u Srbiji.

Kako je ukazao, važno je da su sredstva koja su obezbedjena kroz kredite koriste za povećanje produktivnosti privrede, da se povećava kvalitet ljudskog kapitala i da zemlja polako ostvaruje prelazak na čistiju, zeleniju ekonomju.

Viši makroekonomista SB za Srbiju Lazar Šestović smatra da istovremeno situacija sa zaduživanjem privrede u Srbiji nije tako loša, jer su sve domaće banke pokazale da su otporne na trenutnu vrstu šoklova i udara.

„One su likvidne i dobro kapitalizoane i raspolažu sa veikom bazom depozita. Odnos kredita prema depozitima dosta povoljan i otvara prostor za dalje plasiranej prema privredi“, kazao je on.

Naveo je da su problematični krediti (NPL) u Srbiji na istorijski nanjnižem nivou i da nastavljaju da se smanjuju.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.