Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Srbija uvodi cash back uslugu - Omogućeno podizanje gotovine prilikom kupovine robe - | K-013 Portal

Srbija uvodi cash back uslugu - Omogućeno podizanje gotovine prilikom kupovine robe

Narodna banka Srbije (NBS) i Ministarstvo finansija obavestili su da će građani u narednom periodu imati mogućnost da tokom kupovine robe i usluga u objektima koji se bave trgovinskom delatnošću, uz plaćanje platnom karticom istovremeno podignu i gotov novac kod prodavca na POS terminalu na samom prodajnom mestu.

Ova usluga u svetu je poznata kao "cash back".Sa aspekta ovih institucija, kako je navedeno u saopštenju NBS, ne postoje smetnje za pružanje ove usluge, a odluka o njenom omogućavanju je na kartičnim sistemima, izdavaocima i prihvatiocima platnih kartica. "Cash back" usluga može biti omogućena u svim objektima koji se bave trgovinskom delatnošću i imaju POS terminale - prodavnicama, kioscima, supermarketima, megamarketima i drugim, uz uslov da je isplata gotovine povezana sa transakcijom kojom se plaćaju roba i usluga.

- Na konkretnom primeru to bi značilo da bi potrošač, kada u supermarketu plaća karticom robu u vrednosti od 2.000 dinara, imao i mogućnost da podigne određeni iznos dinara u gotovini (npr. 1.000 dinara), tako da obe transakcije izvrši jednim korišćenjem platne kartice na POS terminalu (u konkretnom primeru u iznosu od 3.000 dinara). Maksimalni iznos gotovine koja se može podići po pravilu se uređuje pravilima rada kartičnih sistema, pri čemu trgovac može odrediti i niži iznos, o čemu je dužan da obavesti potrošača. Takođe, pravilima rada kartičnih sistema najčešće se ne propisuje minimalna vrednost robe koja se kupuje kao uslov da bi se isplatio gotov novac - objašnjeno je.Iz ugla trgovaca ova opcija podrazumeva da se gotovina u blagajni, isplatom potrošaču, pretvara u depozitni novac na računu trgovca (koji se prenosi sa računa potrošača na račun trgovca), čime trgovac ispunjava deo obaveze uplate pazara na tekući račun propisane Zakonom o obavljanju plaćanja pravnih lica, preduzetnika i fizičkih lica koja ne obavljaju delatnost. Na ovaj način smanjuje se i broj odlazaka trgovaca u banku radi uplate pazara, čime su manji i bezbednosni rizici povezani s tim, kao i troškovi koje trgovci imaju po osnovu naknada koje plaćaju banci, dodaje se.

"Cash back" usluga ne zahteva izdavanje posebnog odobrenja trgovcima (jer ne predstavlja platnu uslugu na koju se primenjuje Zakon o platnim uslugama). Kod trgovca dolazi samo do promene oblika primljenog novca – pazar prelazi u depozitni novac za iznos gotovine koji se isplati potrošaču.Ova usluga predstavlja dodatni način za podizanje gotovine, što je posebno značajno za stanovništvo u sredinama u kojima ne postoji razvijena mreža bankomata. Takođe, ostvaruje se i ušteda vremena za potrošača, koji ne treba da razmišlja o odlasku na drugu lokaciju kako bi podigao gotovinu sa svog računa, pojašnjavaju u NBS.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.