Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website SREĆNA SLAVA! Danas je Mitrovdan - | K-013 Portal

SREĆNA SLAVA! Danas je Mitrovdan

danas je mitrovdan

Danas je Mitrovdan, po broju onih koji ga slave, Mitrovdan je na petom mestu na listi najvećih srpskih slava, krsno je ime nekih esnafa i dan održavanja zavetine u mnogim mestima.

Sveti Dimitrije je rođen u Solunu u trećem veku naše ere, za vreme kratkotrajne vladavine jedinog varvarskog Rimskog cara tračanina Maksimilijana od blagorodnih i blagočestivih roditelja, koji dugo nisu mogli da imaju decu. Dimitrije je još kao mladić imenovan za prokonzula i kasnije postao komandant Solunske oblasti.

Oglušio se o carevu naredbu da progoni hrišćane i javno je propovedao Hristovu veru i po carskoj naredbi utamničen je i mučen, naposletku i pogubljen. Solunski hrišćani su ga tajno sahranili, a na njegovom grobu kasnije je podignuta crkva, a on je proglašen svecem, zaštitnikom grada Soluna.

Prema predanju, Dimitrijev grob odisao je bosiljkom i smirnom, pa je on zato nazvan Mirotočivi. U srednjovekovnoj Srbiji, posvećeni su mu mnogobrojni hramovi, uključujući i crkvu u Pećkoj patrijaršiji i kapelu u manastiru Visoki Dečani.

Po verovanju molitve uznete ovom svetitelju izbavljaju od raznih nevolja. U slučaju očnih bolesti, usrdna molitva upućena velikomučeniku Dimitriju Solunskom pomaže da bolest iščezne i da slepi progledaju.

Ako je na Mitrovdan, čuveni hajdučki rastanak, oblačno vreme, narod kaže da nas čeka topla zima. Ako je vedro, zima pred nama je oštra.

Po starom Srpskom kalendaru Svetog Save, koji broji 7.529 godina, na Mitrovdan počinje zima.

Sve do 1881. godine, svi zvanični akti Srpske pravoslavne crkve i svi upravni akti i zakoni srpskih država datirani su po Srpskom kalendaru Svetog Save.

Svima koji danas slave želimo srećnu slavu!



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.