Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Šta se krije iza povlačenja lekova koje mnogi piju? - | K-013 Portal

Šta se krije iza povlačenja lekova koje mnogi piju?Šta se krije iza povlačenja lekova koje mnogi piju?

Pre desetak dana, pod čudnim okolnostima, iz apoteka su povučene pojedine serije lekova ranitidina, proizvedenog u „Hemofarmu”, i ranisana, proizvedenog u leskovačkom „Aktavisu”, sa šturim obrazloženjem da je u supstanci za ranitidin pronađena nečistoća, skraćeno NDMA, za koju, kako kažu iz Evropske agencije za lekove, trenutno ne postoje podaci o štetnosti po ljudski organizam, piše Politika.

Istovremeno, Agencija za lekove Srbije ističe da do sada nije evidentiran nijedan slučaj koji bi ukazivao na povećan rizik za zdravlje pacijenata. Ipak, ta agencija savetuje pacijentima da se, ako primete neželjeno dejstvo leka, jave direktno agenciji. Koja su neželjena dejstva – nije objašnjeno.

I onda sledi nešto čudno. „Hemofarm” dobrovoljno povlači iz upotrebe sve serije ranitidina, kako kažu, iz predostrožnosti i u cilju zaštite javnog zdravlja. Nije rečeno ni ko je odgovoran za čistoću materijala za ranitidin ni koliko će da košta dobrovoljno povlačenje leka iz upotrebe.

Lekar sam i više godina koristim ranitidin, a ipak sam se našao u čudu, jer nisam načisto koje znake treba da zapazim da bih posumnjao na štetno dejstvo NDMA. Ako ja ne znam, šta je tek ostalo za laike?

Pravi razlog zbog kojeg se ranitidin žurno uklanja iz upotrebe još nije saopšten javnosti. Očekujem od Ministarstva zdravlja i nadležnog ministra da razjasne celu ovu zavrzlamu.

(Dr Miroslav Todorović, Beograd, „Politika“)

 
Tags: ,

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.