Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Štrajk poštanskih radnika u više gradova Srbije zbog niskih zarada - | K-013 Portal

Štrajk poštanskih radnika u više gradova Srbije zbog niskih zaradaŠtrajk poštanskih radnika u više gradova Srbije zbog niskih zarada

Radnici Pošte Srbije u Beogradu, Zrenjaninu, Kikindi i Lazarevcu stupili su 3. decembra u štrajk, kazao je za Radio Slobodna Evropa predsednik Samostalnog sindikata poštanskih radnika Zoran Pavlović.

Nakon održanog protesta poštanskih radnika ispred Glavnog poštanskog centra Beograd u ponedeljak, zaposleni su samoinicijativno obustavili rad u Glavnom poštanskom centru Beograd.

"Danas se obustava rada proširila Beogradom, stali su šalteri, stali su poštari, i pored Beograda, prema mojim informacijama, stali su Zrenjanin i Kikinda, Lazarevac", naveo je Pavlović.

Dodao je da štrajk nisu organizovali sindikati, već sami zaposleni zbog, kako navodi, "bednih i niskih zarada koje se kreću negde u rasponu od 32-39 hiljada dinara (od 271-330 evra) u zavisnosti od radnog staža".

Zaposleni u pošti su i u martu 2019. organizovali štrajk u Glavnom poštanskom centru Beograd i u pošti Zrenjanin.

Štrajk je tada, prema pisanju medija, obustavljen nakon što je poštanskim radnicima, u razgovoru njihovih predstavnika s ministrom i potpredsednikom Vlade Nebojšom Stefanovićem, obećano ispunjenje dve trećine zahteva.

Pavlović kaže da je tada obećana linearna isplata zarade iz dobiti i socijalna pomoć pojedinim zaposlenima, što je i realizovano.

"Neke ključne stvari kao što je uvećavanje mase zarade što je trebalo da se desi u novembru nije u potpunosti ispunjeno. To (obećano) povećanje od 10 posto praktično uvećava tu najčešću zaradu radničku za jedno 4.000 dinara i zaposleni sa time nisu zadovoljni", dodaje Pavlović.

(Beta, foto N1)

Tags: ,

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.