Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Štrajk upozorenja u Kliničkom centru: Ne možemo više ovim tempom i s pritiscima - | K-013 Portal

Štrajk upozorenja u Kliničkom centru: Ne možemo više ovim tempom i s pritiscima

Štrajk upozorenja u Kliničkom centru: Ne možemo više ovim tempom i s pritiscima

Novi sindikat Kliničkog centra Srbije danas je u 10:00 organizovao štrajk upozorenja kako bi ukazao na loše uslove rada u toj ustanovi odnosno zbog kadrovskih problema, manjka zaposlenih, malih plata, neplaćenog prekovremenog rada, ali i zato što deo zaposlenih radi i one, dodatne, poslove koji nisu u sklopu njihovog radnog mesta, prenosi N1.

Predsednik tog sindikata Živorad Mrkić najavio je da danas počinju i pregovori sa predstavnicima Ministarstva zdravlja kojima bi trebalo da se u narednih nekoliko dana reše problemi, ili će, u suprotnom, početi štrajk u punom kapacitetu u januaru.

"To ne odgovara nijednoj strani, zato se nadamo da će biti zdravog razuma", kazao je on.

Kako je kazao novinarima, štrajkom upozorenja traži se preduzimanje hitnih mera za kadrovsko popunjavanje i povećanje broja zaposlenik u KCS. Mrkić je sadašnje stanje opisao kao "kadravsku katastrofu".

Sindikalci su tražili i sprečavanje pretnji i pritisaka na zaposlene i sprečavanje mobinga nad zaposlenima.

Oni zahtevaju isplatu stimulacija svim zaposlenima u KCS, povećanje zarada svim grupacijama zaposlenih u KCS, plaćanje prekovremenog rada, noćnog rada i rada nedeljom, striktno poštovanje zakona o radu kada je reč o premeštanju zaposlenih na druge poslove ili u druge organizacione jedinice, kao i utvrđivanje preciznih normativa i standarda rada.

Još jedan od zahteva je preduzimanje svih mera bezbednosti i zdravlja na radu.

Mrkić je istakao da zaposleni u KCS trenutno rade za "troje-četvoro ljudi" i da je zbog toga i jedna od posledica njihovo "izgaranje", ali da se nada da će pregovori uroditi plodom.

Kadrovska popunjenost je minimum zahteva za koje štrajkači očekuju da budu ispunjeni.

"Ne možemo više, razboljevamo se na poslu, ne možemo da izdržimo više takav tempo rada! Tražimo i poštovanje ljudskog dostojanstva bez mobinga, da Klinički centar bude oslobođen prtisaka i mobinga i da se prekovremeni rad plati u skladu sa Zakonom", naveo je Mrkić.

Predstavnici sindikata stoje ispred upravne zgrade KCS i nose zastave sindikata.

(N1, foto N1)

Tags: ,


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.