Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Tabaković: Kod nas je uvezena inflacija, ali će cene hrane početi da opadaju polovinom godine - | K-013 Portal

Tabaković: Kod nas je uvezena inflacija, ali će cene hrane početi da opadaju polovinom godine

jorgovanka tabakovic, inflacija, cena hrane

Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković istakla je da čak 70 odsto ukupne inflacije u martu kod nas potiče od cena hrane i energenata, a da se usporavanje inflacije očekuje od polovine godine.

Ona je navela da se u Srbiji, kao i u drugim zemljama od avgusta prošle godine, beleži rast inflacije.

"Ključan razlog zbog kog se inflacija nalazi na tom nivou jesu cene energenata, kao i cene hrane. One su u celom svetu na visokom nivou i zato je kod nas u velikoj meri reč o uvezenoj inflaciji", ocenila je ona.

Dodala je da se prema trenutnim projekcijama NBS očekuje da će se do kraja drugog tromesečja međugodišnja inflacija kretati oko trenutnog nivoa da bi u drugom delu godine počela da opada.

"Na usporavanje inflacije trebalo bi da utiče smanjenje cena hrane. Tu očekujemo uticaj nove poljoprivredne sezone koja bi, pored cena neprerađene hrane (voća, povrća i mesa), trebalo da dovede i do smanjenja cena kukuruza, pšenice, suncokreta i soje, koji su važni ulazni troškovi u proizvodnji prerađene hrane", navela je ona.

Tabaković je dodala da NBS ima čime da održi relativnu stabilnost deviznog kursa koja je najznačajnija, kao sidro koje održava i nisku inflaciju, odnosno onaj njen deo na koji NBS može da utiče.

"Već gotovo deceniju za nas ta stabilnost nema alternativu. O tome svedoči činjenica da su i tokom prethodne duže od dve godine promene kursa dinara u odnosu na evro na drugoj decimali. Upravo ta stabilnost nam daje osnov da ohrabrimo naše građane da i u kriznim vremenima ostanu odmereni i uzdrže se od impulsivne potrošnje i ishitrenih odluka - kao što je i konverzija dinarske štednje u strane valute", poručila je ona.

Guvernerka je istakla da su jedan od važnih faktora stabilnosti na deviznom tržištu i visoke devizne rezerve.

Navela je da je uprkos pandemiji i sukobima u Ukrajini, što je izazvalo povećan uvoz nafte i gasa kada je NBS prodavala devize, centralna banka u periodu od pet godina i dalje neto kupac deviza u iznosu od preko dve milijarde evra.

"Podaci govore da smo održali stabilnost u periodu svih kriza, a nije ih bilo malo, uključujući i ovaj period do sada nezapamćenih pritisaka na domaćem deviznom tržištu. Prekomerna tražnja i u menjačnicama i u prodavnicama i na benzinskim stanicama stvara nepotrebne pritiske i ne ide u prilog nikome", poručila je guvernerka.

Ona ističe i da je pokazano da nema potrebe za strahom, jer su država i ljudi koji je vode pokazali da zaista čine sve da građani Srbije krizu najmanje osete.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.