Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Tabaković: Privremeni faktori doveli do sadašnje inflacije - | K-013 Portal

Tabaković: Privremeni faktori doveli do sadašnje inflacije

jorgovanka tabakovic

Sadašnje kretanje inflacije je najvećim delom posledica delovanja privremenih faktora i to prevashodno iz međunarodnog okruženja, izjavila je danas guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković.

Ona je u intervjuu za Blic navela da je među tim faktorima, prvo cena energenata, prvenstveno nafte i da više od četvrtine trenutne inflacije čini poskupljenje energenata.

Prema njenim rečima, da nije tog privremenog efekta sa svetskog tržišta međugodišnja inflacija ne bi izlazila iz granica cilja.

Istakla je da na inflaciju privremeno deluju i cene neprerađene hrane, koje usled efekata suše nisu opale u drugoj polovini ove godine u skladu sa sezonskim uobičajenim kretanjima.

Guverner NBS je navela da su cene energije i neprerađene hrane, koje zajedno čine oko četvrtine potrošačke korpe, opredelile oko tri petine ukupne inflacije u septembru.

"I pored toga, inflacija u Srbiji je i dalje niža nego u većini uporedivih zemalja koje ciljaju inflaciju poput Rumunije, Poljske i Rusije", rekla je Jorgovanka Tabaković.

Istakla je da očekuje da će inflacija nastaviti da se krajem ove i početkom sledeće godine kreće iznad granice cilja od tri plus minus 1,5 odsto, a da se potom od sredine sledeće godine vrati u te granice.

"Nakon toga nastaviće se njeno dalje smirivanje. Rizici su kao i svuda u svetu izraženi i odnose se na dalji tok pandemije, efekte aktuelne energetske krize, kao i naredne poljoprivredne sezone", rekla je guverner NBS.

Ocenila je da su tvrdnje da inflaciju kreira vlast, smislene isto kao i da vlast kreira sušu, poplave ili cenu nafte.

Odgovarajući na pitanje da li je kurs dinara realno stabilan ili namerno nizak, Jorgovanka Tabaković je rekla da "dinar nije nerealno jak, kurs dinara prema evru je pre svega stabilan".

Naglasila je da je relativna stabilnost kursa jedan od ključnih faktora za ostvarivanje osnovnih ciljeva Narodne banke Srbije a to su stabilnost cena i stabilnost finansijskog sistema.

"Devet godina unazad, aktivnosti na deviznom tržištu sprovodimo bez namere da branimo određeni nivo kursa, već kako bismo ublažili njegove prekomerne kratkoročne oscilacije. Činjenica je da su oscilacije kursa manje tokom poslednje dve godine, jer je u uslovima globalno pojačane neizvesnosti neophodno da se pošalje jasan signal stabilnosti", rekla je Tabaković.

Istakla je da NBS i u ovoj i poslednjih pet godina na tržištu u najvećoj meri kupuje devize, čime odgovara na njihovu pojačanu ponudu, ne dozvoljavajući značajnije jačanje dinara.

Tako je NBS od 2017. godine do danas neto kupila 4,5 milijardi evra, a samo u ovoj godini oko milijardu evra.

Govoreći o spajanju banaka koje je nastavljeno i ove godine i mogućnosti daljih integracija, Tabaković je rekla da NBS podržava dolazak bonitetnih investitora u bankarski sektor, ceneći reputaciju budućeg vlasnika i imajući u vidu finansijsku stabilnost koju vlasnik treba da očuva.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.