Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Trivan: Hoćete li čist vazduh ili da vozite sa euro 3 motorima i ložite korišćeno ulje i gume - | K-013 Portal

Trivan: Hoćete li čist vazduh ili da vozite sa euro 3 motorima i ložite korišćeno ulje i gume

Trivan: Hoćete li čist vazduh ili da vozite sa evro 3 motorima i ložite korišćeno ulje i gume

Na hitnom sastanku u Vladi Srbije u vezi sa zagađenjem vazduha nije se pričalo o konkretnim merama za poboljšanje situacije, ali je najavljeno da će biti napravljena radna grupa koja će predlagati rešenja, rekao je za RTS ministar zaštite životne sredine Goran Trivan.

Trivan je za RTS ocenio da njegovo ministarstvo "ne treba da bude na tapetu", jer radi na tome da se poboljša stanje u životnoj sredini.

Na pitanje da li će biti preduzete kratkoročne mere kao što se radi u Sarajevu i Severnoj Makedoniji, Trivan je odgovorio potvrdno. Kaže da se, ipak, nije razgovaralo o konkretnim merama, ali da je napravljena grupa koja će predlagati rešenja.Ministar ukazuje da su podaci o kvalitetu vazduha transparentni i da svi na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine mogu da ih vide.

"Svako ko hoće da vidi podatak o zagađenosti, može videti na sajtu Agencije i to je važno, jer ne treba da prenebregavate činjenicu da se informacije o kvalitetu ne kriju i svako ko hoće tumačenje može da ga dobije", rekao je Trivan.

Najavio je da je dogovoreno da institucije građanima daju uputstva kako da se ponašaju u slučaju zagađenja.

On je dodao da su u protekle četiri godine ugašene 22 individualne kotlarnice, da je uvezeno 90 autobusa sa euro 5 motorima, četiri traktora sa gorivom koje ne zagađuje, kao i šest električnih autobusa.

"To je dobar početak i važno je da se nastavi sa uvođenjem električnih autobusa, trolejbusa, a ako su vozila na ugljovodonik, ona moraju biti sa euro 5 ili euro 6 motorom", rekao je ministar.

Trivan je kritikovao lokalne samouprave jer, kako je naveo, nemaju izrađen plan i ne vrše kontrole preduzeća koja zagađuju životnu sredinu. Kaže i da nema dovoljno inspektora, ali da je o tome prethodnih dana razgovarano.Građanima koji se greju kućnim kotlarnicama poručio je da treba da koriste energente koji nisu toksični i ne zagađuju vazduh, dok će, naglasio je, država činiti sve što može da im pomogne.

"Hoćete li čist vazduh, ili da vozite sa euro tri motorima, hoćete li ložiti svoje peći na upotrebljena ulja, što je kancerogeno i gume, ili to nećete činiti", upitao je Trivan.

Smatra da je dobra stvar što je tema životne sredine, kako navodi, dobila na značaju.

"Mali budžet, puno nerazumevanja, ali dobra stvar je što se digla javnost, građani i novinari nam pomažu da ova tema dobije na značaju", zaključio je Trivan.

(Foto: Skrinšot N1)

Tags: ,


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.