Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website U avgustu cene hrane znatno veće nego pre godinu dana, najviše poskupelo sterilizovano mleko - | K-013 Portal

U avgustu cene hrane znatno veće nego pre godinu dana, najviše poskupelo sterilizovano mleko

avgust, cene u prodavnica, poskupljenje hrane, srbija

Od osnovnih životnih namirnica u avgustu je u odnosu na pre godinu dana najviše poskupelo sterilizovano mleko i to za 31,5 odsto, dok je većina namirnica u avgustu pojeftinila u odnosu na jul, objavilo je na svom sajtu Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine pozivajući se na podatke Republičkog zavoda za statistiku.

Sterilizovano mleko je u avgustu, koji je poslednji statistički obrađen, u odnosu na decembar prošle godine poskupelo za 1,6 odsto a odnosu na jul ove godine je pojeftinilo za 1,2 odsto.

 

Na listi namirnica čije cene su praćene nalaze se i pasterizovano mleko i jogurt, pšenično brašno tip 500, beli hleb, pileći batak i karabatak, juneće i svinjsko meso sa kostima, ulje i šećer, a kada se uporede njihove cene u avgustu ove i avgustu prošle godine vidi se da su pojeftinili samo pšenično brašno i to za 0,5 odsto i ulje za 10,9 odsto.

Sve ostale namirnice su poskupele i to pasterizovano mleko za 29,4 odsto, jogurt za 29,5 odsto, beli hleb za 7,9 odsto, pileći batak i karabatak za 5,9 odsto, juneće meso sa kostima za 1,2 odsto, svinjsko meso sa kostima za 10,3 odsto, a šećer za 21,2 odsto.

Međutim, situacija je znatno drugačija kada se uporede cene za avgust i jul ove godine, jer su u avgustu u odnosu na jul poskupeli samo beli hleb za 0,3 odsto, juneće meso sa kostima za 0,8 odsto i svinjsko meso sa kostima za 0,9 odsto, dok je kod svih drugih namirnica zabeleženo pojeftinjenje.

Pasterizovano mleko je pojeftinilo za 0,9 odsto, sterilizovano za 1,2 odsto, jogurt za 0,5 odsto, brašno za 0,1 odsto, pileći batak i karabatak za 0,4 odsto, ulje za 5,2 odsto i šećer za 0,1 odsto.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.