Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website U kojim slučajevima očevi mogu na porodiljsko odsustvo? - | K-013 Portal
porodiljsko odsustvo, otac, srbija

U kojim slučajevima očevi mogu na porodiljsko odsustvo?Porodiljsko odsustvo kao i odsustvo za negu deteta u Srbiji mogu koristiti i očevi. Porodiljsko odsustvo je odsustvo koje se uzima nakon porođaja i traje tri meseca. Kako je ono primarno namenjeno majkama, ovaj vid odsustva očevi mogu koristiti samo u izuzetnim slučajevima.

Prema Zakonu o radu porodiljsko odsustvo otac može koristiti kad majka napusti dete, umre ili je iz drugih opravdanih razloga sprečena da koristi to pravo (izdržavanje kazne zatvora, teža bolest i drugo). To pravo otac deteta ima i kada majka nije u radnom odnosu.

U pogledu odsustva radi nege deteta, koje se naslanja na porodiljsko, i koje traje do isteka 365 dana od započinjanja porodiljskog, zakon je fleksibilniji.

Otac može uzeti odustvo radi nege deteta na isti način na koji bi to učinila i majka, s tim da je od dokumenta potrebno još priložiti i sporazum između majke i oca o tome da majka prenosi bolovanje radi nege deteta na supruga, odnosno oca deteta.

Takođe, kao što majke imaju pravo na produženo odsustvo radi nege deteta za drugo i treće dete i očevi mogu iskoristiti isto ovo pravo.

Euronews preneo je ovog meseca da je prošle godine pravo na odustvo radi nege deteta iskoristilo samo 373 očeva.

Bolovanje radi nege deteta najviše su koristili očevi u Beogradu – 127, zatim u Novom Sadu – 34, Nišu – 18, Novom Pazaru – 12, Кragujevcu – 9.

U pojedinim zemljama Evrope, pre svega skandinavskim, odsustvo očeva radi nege deteta ne samo da je opšte prihvaćeno već je postalo obavezno.

Muškarci tako određeni vremenski period moraju odsustvovati sa posla da bi se brinuli o detetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.