Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website U Srbiji svaki deseti zaposleni u riziku od siromaštva, muškarci više od žena - | K-013 Portal

U Srbiji svaki deseti zaposleni u riziku od siromaštva, muškarci više od žena

U Srbiji svaki deseti zaposleni u riziku od siromaštva, muškarci više od žena

Deset odsto zaposlenih i punoletnih građana Srbije je u riziku od siromaštva uprkos prihodima koje ostvaruju, što je u rangu proseka Evropske unije koji iznosi 9,5 odsto, prenosi Eurostat.

Statistička kancelarija EU navodi da su stalno zaposleni u upola manjem riziku od siromaštva u odnosu na ljude zaposlene po ugovoru ili na određeno vreme, koji su izloženi socijalnom riziku u 15,7 odsto slučajeva. Rizik od siromaštva u Srbiji više pogađa zaposlene muškarce (11,3 odsto) nego žene (8,3 odsto).U većini država članica EU rizik od siromaštva među zaposlenima se uvećao. Najviše zaposlenih u riziku od siromaštva živi u Rumuniji (15,3 odsto), a nakon nje u Luksemburgu (13,5 odsto) Španiji (12,9 odsto) i Italiji (12,2 odsto).

Najmanji rizik od siromaštva među zaposlenima beleži se u Finskoj i Češkoj (ispod 3,5 odsto), Irskoj (4,9 odsto) Belgiji i Hrvatskoj (u obe po 5,2 odsto).

Stopa rizika od siromaštva ne znači da su ljudi u toj kategoriji nužno siromašni, već ukazuje na male prihode u odnosu na druge sugrađane.

EU koristi i druge instrumente za merenje konkretnijih oblika siromaštva.

(Eurostat)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.