Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Ubuduće lakše do vozačke dozvole za autobus - | K-013 Portal

Ubuduće lakše do vozačke dozvole za autobus

Ubuduće lakše do vozačke dozvole za autobus

Budući vozači autobusa više neće morati da imaju dvogodišnje iskustvo u vožnji kamiona, što bi trebalo da ubrza proceduru izdavanja dozvola i poveća broj dostupnih vozača, navodi se u izmenama Zakona o bezbednosti saobraćaja.

U obrazloženju predloga se ocenjuje da se u Srbiji beleži konstantan nedostatak profesionalnih vozača, zbog toga što veliki broj radnika napušta zemlju tražeći bolje uslove rada.

U predlogu koji se trenutno nalazi u skupštinskoj proceduri navodi se i da je starosna struktura zaposlenih vozača veoma nepovoljna, sa prosečnom starošću blizu 55 godina.

Nedostatak adekvatnog kadra takođe ugrožava i bezbednost u saobraćaju.

„[Тrenutno se] angažuju svi raspoloživi ljudski resursi za poslove vozača autobusa, uz jedini uslov – da poseduju vozačku dozvolu za D kategoriju", navodi se u predlogu zakona.

U obrazloženju se ocenjuje da se do rešenja problema može doći samo izmenama zakona, zato što je trenutnim propisima za dobijanje D ili D1 kategorije uslov posedovanje C ili C1 vozačke dozvole u trajanju od najmanje dve godine, što se ne može regulisati podzakonskim aktima.

Navodi se i da se zbog sve veće potražnje za vozačima kamiona i autobusa u Evropskoj uniji otvaranje tržišta rada i ukidanje administrativnih prepreka za zaposlenje naših građana u Nemačkoj postaje „potpuno izvesno".

(NE)

Tags: ,


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.