Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Udruženje "Mame su zakon" traži izmenu Zakona o radu u korist zena sa fleksibilnim radnim ugovorom - | K-013 Portal

Udruženje "Mame su zakon" traži izmenu Zakona o radu u korist zena sa fleksibilnim radnim ugovorom

mame su zakon, zakon o radu

Predsednica udruženja "Mame su zakon" Tatjana Macura izjavila je danas da je neophodno izmeniti Zakon o radu u korist žena koje imaju fleksibilne ugovore.

Dodaje da se čak 92,9 odsto tih žena nalazi u reproduktivnom periodu, a svaka peta žena nije upoznata sa svojim pravima o porodiljskom odsustvu.
 
"Naš krajnji cilj jeste da se izmeni Zakon o radu i da se prava onih radnika koji rade na fleksibilnim ugovorima izjednače sa pravima onih koji su zaposleni na ugovor o radu. Jako teško smo došli do tog podatka, ali juče smo saznali takvih korisnica ima oko 5.000, a među njima su ne samo žene na fleksibilnim ugovorima, nego i preduzetnice", rekla je Macura.
 
Tatjana Prijić iz kancelarije Poverenice za zaštitu ravnopravnosti navela je da diskriminaciju na osnovu pola i na osnovu bračnog i porodičnog statusa najčešće srećemo u oblasti rada i zapošljavanja.
 
"Od toga da se pri zapošljavanju postavljaju pitanja o planiranju porodice, do toga da žene bivaju uslovljene planiranjem trudnoće i porodjaja, potpisivanja blanko sporazumnog prestanka rada i nemogućnosti napredovanja nakon povratka sa porodiljskog odsustva", rekla je Prijić.
 
Koordinatorka sindikata "Nezavisnost" Aleksandra Mirković istakla je nemogućnost da se žene koje rade na fleksibilnim ugovorima priključe sindikatima.
 
"Dostojanstveni rad podrazumeva osmočasovno radno vreme, zaposlenost kod samo jednog poslodavca, dostojanstveni rad pruža ekonomsku sigurnost i socijalnu i zdravstvenu zaštitu za vas i članove vaše porodice. Svako odstupanje od ovoga predstavlja prekarni rad. Najpoznatija dva prekarna ugovora o radu su ugovor o privremenim i povremenim poslovima i ugovori na odredjeno", rekla je Mirković.
 
Iz udruženja "Mame su zakon" najavili su da će pristupiti izradi finansijsko-pravne analize u rešavanju problema izmene Zakona o radu jer, kako kažu, "ne postoji nijedna izmena propisa bez kvalitetne finansijske analize".


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.