Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website UPS: Počeo rad na reformi obrazovnog sistema - | K-013 Portal

UPS: Počeo rad na reformi obrazovnog sistema

obrazovanje, srednjoskolci, UPS

Unija poslodavaca Srbije saopštila je danas da je prvim sastankom radne grupe počeo rad na izmenama Zakona o dualnom obrazovanju i Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju.

"Kao reprezentativni predstavnik poslodavaca, Unija izražava zadovoljstvo što je započet proces promena u obrazovnom sistemu Srbije i što su u polaznim osnovama za izmene uzeti u obzir zahtevi koji su došli iz privrede", navodi UPS u saopštenju.

U polaznim osnovama za izmenu Zakona o dualnom obrazovanju navodi se da je trogodišnja primena tog zakona pokazala da postoji prostor za unapređenje postojećih rešenja.

Kao primer odredbi koje se mogu poboljšati su one koje regulišu odnos časova učenja kroz rad i časova nastave u školi, zatim akreditaciju poslodavca za dualno obrazovanje, plaćanje naknade za učenje kroz rad i druge.

Navodi se da praksa pokazuje da obrazovni profili koje formira naše školstvo, kao i znanje sa kojim đaci izlaze iz obrazovnih ustanova, u najvećoj meri ne odgovaraju potrebama koje ima privreda, zbog čega je Unija poslodavaca Srbije pokrenula i formalnu inicijativu za izmene zakona i obrazovne prakse.

Reč je o predlozima da se uspostavi gradacija u novčanoj nadoknadi za rad, da se uvedu subvencije za poslodavce koji učestvuju u dualnom obrazovanju, kao i da se olakša proces akreditacije privrednih subjekata za dualno obrazovanje.

Unija poslodavaca Srbije će nastaviti da konstruktivno učestvuje u izmenama zakonskih okvira obrazovnog sistema, zastupajući i dalje interese i potrebe privrede Srbije, navodi se u saopštenju.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.