Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Uvođenje državne mature: Problemi male mature su mala maca za veliku - | K-013 Portal

Uvođenje državne mature: Problemi male mature su mala maca za veliku

Uvođenje državne mature: Problemi male mature su mala maca za veliku

Stručnjaci pozdravljaju najavu da će srednjoškolci od 2022. početi sa polaganjem državne mature, koja će zameniti prijemne ispite za fakultete, ali ukazuju da postoje veliki rizici da se predložena matura realizuje.

Kako je najavio resorni ministar Mladen Šarčević, u junu 2022. prva državna ili velika matura trebalo bi da bude sprovedena u gimnazijama i srednjim stručnim školama. To bi značilo da srednjoškolci više neće polagati posebno prijemni za fakultet, već objedinjeni završni i prijemni ispit.Najavljeno je i da će fakulteti odrediti iz kojih predmeta će se testirati znanje, bilo da se oni polažu kao obavezni ili izborni deo mature.

Resorni ministar je ranije najavio da bi veliki maturski ispit trajao četiri sata. Test bi bio sastavljen od 40 zadataka koji pokrivaju različite nivoe obrazovanja. Ministar kaže i da bi prva probna testiranja mogla da se očekuju u novembru.

Predložena matura je dobar izbor, ocenjuje bivši ministar prosvete Srđan Verbić, prenosi N1. Međutim, skeptičan je da li bi to u praksi zaista i moglo da se realizuje.

"Rok je stvarno kratak, da bi se nešto pilotiralo, da bi se probalo tu treba više od dve godine. Ali ono što je neophodno jeste da se otvori jedan vrlo ozbiljan dijalog sa visokim obrazovanjem, nisu ljudi iz visokog obrazovanja protiv iz ne znam kog razloga, nego nisu upoznati sa idejom. Dakle oni ne znaju šta je to tačno, oni nemaju garancije da će to biti kvalitetna zamena za ove prijemne ispite koje imaju sad", kaže Verbić."Rizici su veliki ukoliko se zaista svi akteri ne uključe na dobar način u donošenje odluka, kreiranje testova i u određivanje procedura, dakle to je ključni uslov. Zato mislim da bi mudro bilo da se fakultetima omogući da učestvuju u kreiranju odog procesa", smatra profesorka Filozofskog fakulteta Dragica Pavlović Babić.

Državna matura je u srpski sistem obrazovanja trebalo da se uvede još 2010. godine. Međutim tada, ali i u periodu posle, bila je odlagana, zbog, kako je tada ocenjeno, nerazvijene strategije. Stvar je dodatano otežala i mala matura, kaže bivši ministar prosvete.

"Ko se na mleko opeče, taj i u jogurt duva. Problemi sa malom maturom udaraju svako malo i pokazuju se kao veliki problem, a verujte mala matura je mala maca za veliku. Dakle koliki je značaj, koliki je rizik organizovanja velike mature ovo je ništa", kaže Verbić.

(N1)

Tags: ,


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Najnovije: Na portalu

BIG PA Turnir FC 24 EA 460x600

letnje snizenje jun 2024 big panacevo 460x600

konoba32 baner mob

10906531 721735721273076 3753183143446782296 n

Mima artwork

Logo KAREJA2

pancevo city