Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Vanredna situacija u 5 lokalnih samouprava, 45 osoba evakuisano - | K-013 Portal

Vanredna situacija u 5 lokalnih samouprava, 45 osoba evakuisano

sjenica, vodostaj, prijepolje

Usled obilnih padavina, proglašena je vanredna situacija na teritoriji pet lokalnih samouprava i to na celoj teritoriji grada Novog Pazara, kao i opština Prijepolje, Tutin i Brus, i na delu teritorije opštine Nova Varoš (dve mesne zajednice Akmačići i Božetići), saopstio je MUP.

Zbog poplava vanredna situacija je na snazi u Prijepolju, Brusu, Tutinu, Novom Pazaru i Sjenici.

Kako se precizira u saopštenju MUP-a, dve osobe su evakuisane u Novom Pazaru, devet u Sjenici, četvoro u Prijepolju, isto toliko u Priboju, 16 u Brusu, dva lica iz naselja Ivanje kod Prijepolja, 10 iz Prijepolja i u toku je evakuacija jos 26 lica u Priboju, naselje Lika zbog izlivanja reke Lim i prodora vode u stambene objekte.

Na terenu je šest specijalistickih timova za spasavanje i rad na vodi i to: Novi Pazar (Kraljevo i Užice i Novi Pazar), Tutin (Užice), Prijepolje (pripravnost) i Raška (Kraljevo).

MUP navodi i da je na terenu ukupno 93 vatrogasaca-spasilaca sa 6 čamaca, 15 vatrogasnih vozila i 21 pumpa za crpljenje vode i 12 dobrovoljnih vatrogasnih društava i 15 specijalizovane jedinice civilne zaštite.

"Tragamo za dva lica nizvodno od reke Trnavice. Angažovani Specijalistički tumovi za spasavanje i rad na vodi iz Novog Pazara i Kraljeva i Užica", piše u saopštenju.

Prema navodima Sektora za vanredne situacije MUP-a, na ugroženim područjima na teritoriji Srbije ukupno je izvršeno 29 intervencije crpljenja vode.

Reka Lim u Prijepolju je trenutno na koti 342cm, što je 42cm iznad granice vanredne odbrane od poplava, a u Brodarevu je na koti 417cm, i na oba mesta je u porastu oko 7cm na sat.

U Crnoj Gori beleži rast od 7cm na sat.

Došlo je do izlivanja Slatinske reke u Brodarevu, Seljasnice u Prijepolju, i bujičnog potoka u naselju Vinicka u Prijepolju. U Priboju je došlo do izlivanja reke Lim u naselju Luka i Banjski čamac. Lim se izlio u Brodarevu, Ivanju i Zalugu, opština Prijepolje. Izvršena je evakuacija četvoročlane porodice u Priboju koj su smešteni u hotelu Lim.

U Brodarevu, u mestu Slatina, usled porasta vodostaja Slatinske reke, sedmočlana porodica preventivno je evakuisana i smeštena kod svojih porodica.U Brodarevu je evakuisana još jedna petočlana porodica, zbog prodora vode Lima u stambeni objekat.Smešteni su u kancelarije MZ Brodarevo.

Pripadnici Vatrogasno spasilacke jedinice (VSJ) su na terenu, obilaze kritične lokacije i vrše ispumpavanje vode na više lokacija.

Usled obilnih padavina došlo je do naglog porasta vodosaja reke Grabovice (za oko 80cm) i njenih pritoka koje su se izlile u više ulica u gradu. Trenutno se vrši crpljenje vode na 8 lokacija sa 8 pumpi.

Izvršena je evakuacija šest osoba, četiri odrasle osobe i dvoje dece. Na terenu je ukupno 25 pripadnika Sektora za vanredne situacije.

Iz Užica je upućeno devet članova Tima za spasavanje na vodi sa 3 vozila i 3 čamca i 4 vatrogasca-spasioca sa 4 pumpe ikipa VSČ Kragujevac, sa 3 vatrogasca - spasioca sa jednim vozilom i 4 pumpe. Tim za spasavanje i rad na vodi iz Novog Pazara takođe je upućen na teren.

Na teritoriji opštine Novi Pazar ekipe VSJ vrše obilazak vodotokova reka i pritoka.

Porast vodostaja na rekama, pogotovu na reci Raška. Mehanizacija subjekata od posebnog značaja na terenu, angažovano 6 mašina koje dežuraju uz korita reke Raške, Trnavice, 2 mašine koje dežuraju uz korita reke Deževske i Jošanice.Ekipe Vodovoda na reci Raški, dovoze kamen radi ojačanja obale u naselju Lug.Vrši se punjenje vreća sa peskom.

Dojavljeno je da su u blizini ulice Ruđera Boškovića i i Skopski žrtava, Grad Novi Pazar, 3 lica upala u Trnavsku reku. Jedno lice s spasili građani, a pretragu terena reke za preostala 2 lica vrše članovi Tima za rad i spasavanje na vodi iz Novog Pazara i Kraljeva.

U mestu Jerka, evakuisana su 2 lica iz stambenog objekta zbog izlivanja reke Raške ( jedna od strane VSJ druga od strane Policije).

U Tutinu zbog obilnih padavina, došlo je do porasta vodotokova reke Vidrenjaka i Pečaonice. Lukovački potok se izlio na jednom delu i poplavio oko 10 objekata gde se voda ulila u dvorišta i podrumske prostorije. Na sanacijii čišćenju potoka rade dve građevinske mašine.

Na reci Pečaonica došlo je do oštećenja jednog mosta u Vojvođanskoj ulici. Most je zatvoren za saobraćaj.

Na terenu su 6 pripadnika VSJ sa 2 vozila. Iz Kraljeva su upućena 3 vatrogasca-spasioca sa jednim vozilom i dve pumpe na sadejstvo u opštini Tutin. Tim za rad i spasavanje na vodi, 4 člana sa jednim vozilom i 2 čamca iz Užica, upućen je ka Tutinu kao i DVD Novi Pazar, 4 člana sa jednim vozilom i jednom pumpom.

Zbog porasta nivoa reka Vidrenjak, voda se izlila na 2 mesta i poplavila objekat autobuske i veterinarske stanice i deo magistralnog puta Tutin Mehov krš, pa je ta deonica zatvorena za saobraćaj.

U naselju Atenica, voda iz kanala pored puta, prelila se u dvorište i ulazi u podrum kuće. Na crpljenju vode intervenišu 2 vatrogasca spasioca sa 1 vozilom i 1 pumpom. U Trnavi preliva voda iz kanala i ulazi u dvorište i ugrožava kuću. Angažovan je jedan vatrogasac-spasilac sa 1 vozilom. Nema potrebe za crpljenjem vode.

Izvršen je obilazak terena u MZ Guči i Viči. Reka Gorušica se od Kaone do Viče izlila na nekoliko hektara poljoprivrednog zemljišta, kao i u Viči na ušću u reku Bjelicu. Za sada nema ugroženih domaćinstava.

U mestu Guča usled izlivanja reke Bjelice u jednom domaćinstvu voda je ušla u pomoćne objekte, a u mestu Turice, opština Lučani voda je ušla u dva domaćinsta i u pomoćne objekte. Turičko polje je pod vodom. U mestu Puhovo, došlo je do izlivanja.

U mestu Krstac, kod mosta, mašina uklanja naslage balvana. Na desnoj obali reke Bjelice, preko puta kombinata, u mestu Smonice, oko 200 m puta je pod vodom. Kod mesta Viče reka se povlači u korito.

Protok reke Zapadne Morave na brani u Međuvršju je 100 m3 (50 m3 kroz turbine i 50 m3 preliva), a na brani Ovčar banja protok je 120 m3 (50 m3 kroz turbine i 70 m3 preliva).

U Brusu usled jake kiše, koja pada od ranih jutarnjih sati došlo je do izlivanja reka Graševke i Rasina i do prodora vode u 4 objekata kuće i to u mestu Žiljci 1 kuća i u Brusu 3 kuće. Na intervenciju crpljenja vode izašla VSJ Brus i Kruševac 5 vatrogascaspasioca sa 2 vozilom i 4 vatrogasne pumpe.

Reka Rasina je prelila korito na brani u Brusu i kod bivše fabrike FUD Brus prelila ulicu(Rasinska) i obližnji parking.

Evakuisano je jedno lice u Brusu, zbog prodora vode u kuću u blizini brane koju prouzrokuje reka Rasina i 15 lica iz fabrike La-Vita-Vino Župa, zbog prodora vode u prostoriju hladnjače

U Brodarevu su evakuisane jos dve desetoclane porodice, zbog prodora vode u stambene objekte nakon sto je popustio nasip, što je privremeni nasipkoji je sinoć urađen.

Izlile se reke i u Dragačevu, Tutinu, Čačku

Zbog obilnih padavina situacija i izlivanja reka situacija je i dalje kritična u Prijepolju i Sjenici, na Limu kod Brodareva podignut je još jedan nasip, a dragačevska sela su pogođena izlivanjem Bjelice. Pripadnici Sektora za vanredne situacije, "Srbijavoda" i opština obezbeđuju ugrožena mesta.

Vladimir Babić, predsednik opštine Prijepolje, rekao je za RTS da je Lim trenutno na kvoti od oko 350 centimetara.
Prema njegovim rečima, direktor "Srbijavoda" Goran Puzović, dao je naredbu da se uradi još jedan zaštitni pojas u Brodarevu kojim će se štititi tridesetak kuća.

Kaže da se Prijepolje, svakim porastom vodostaja Lima, plavi na četiri lokacije.

Direktor "Srbijavoda" Goran Puzović rekao je da je Brodarevo najugroženija tačka od poplava i da se preduzimaju sve preventivne mere kako bi se zaštitili životi i imovina građana.

Kako RTS nezvanično saznaje, pripadnici MUP-a, Sektora za vanredne situacije i gradskog kriznog štaba tragaju za dve osobe u novopazarskom naselju Ćeremidžinica.

Nadležni su na terenu gde utvrđuju navode da su se osobe utopile u reci Trnavici, koja je nadošla zbog obilnih padavina.

Na teritoriji Novog Pazara uvedena je vanredna odbrana na rekama Raški i Jošanici. Zbog kiše, koja od sinoć pada, porastao je vodostaj novopazarskih reka i izlila se reka Raška.

Raška se izlila na nekoliko lokacija u naseljima Selakovac, Lug i kod restorana Saz, rekao je rukovodilac Odeljenja za vanredne situacije Ismail Dupljak.

Istakao je da se duž svih vodotoka u gradu nalaze građevinske mašine koje intervenišu na kritičnim mestima i da je situacija, za sada, pod kontrolom.

Ibar je još u granicama redovne odbrane kod varoši Raške, a u Tutinu se izlio Vidrenjak. Ekipe su na terenu i procenjuju opasnost.

U Sjenici se skoro 48 sati meštani se bore sa poplavama, usled izlivanja reke Grabovice. I dalje je kritično u naselju Bukreš, gde je juče poplavljeno više od 40 kuća.

Celu noć su dežurali pripadnici Sektora za vanredne situacije, ali i meštani kako bi se ublažile posledice, pune se džakovi, a više od 20 pumpi crpi vodu iz poplavljenih dvorišta.

Uključena je sva mehanizacija javnih preduzeća, ali i mehanizacija i terenska vozila privatnika.

U Čačku su se jutros izlile manje reke, a najviše problema bilo je u naselju Trnava. Zbog izlivanja iz kanala voda je prodrla u podrumske prostorije, garaže nekoliko kuća i još se nije povukla iz dvorišta.

Na prepumpavanju vode angažovale su se ekipe gradskog štaba za vanredne situacije i komunalnih peduzeća.

Reka Bjelica izlila se jutros na oranice u nebranjenom području u više naseljenih mesta u Dragačevu.
Prema rečima načelnika opštinskog štaba za vanredne situacije Zorana Vučićevića, voda se sada povlači u naseljima Viči, Živici i Puhovu i za sada nema ugroženih domaćinstava. Ekipe su na terenu uklonile prepreke sa reke da ubrzaju tok.

Sjenica: Cela naselja su poplavljena

Usled obilnih padavina koje su zahvatile prethodnih dana jugozapad Srbije došlo je i do izlivanja reka na teritoriji opštine Sjenica, a prema rečima Muniba Mujagića, predsednika te opštine, situacija je ovog jutra jako teška.

"Situacija je katastrofalna. Mnogo je teže jutros nego što je bilo tokom jučerašnjeg dana. Do jutros u tri sata ništa nije ukazivalo da će ovoliko porasti nivo Grabovice. Sve se bilo smirilo. Ali od 3 sata jutros je vodostaj Grabovice naglo porastao i na mnogim mestima reka se izlila. Cela naselja su poplavljena. Jako je teška situacija", rekao je za Tanjug Mujagić.

Inače, pripadnici Sekotra za vanredne situacije, Srbijavode obezbeđuju mesta gde se tokom dana očekuje vrh poplavnog talasa.

Zvornik: Drina se izlila na poljoprivredna zemljišta i gradsku plažu

Zbog obilnih padavina u Republici Srpskoj, u Zvorniku je poplavljeno poljoprivredno zemljište i gradska plaža.

Iz zvorničke Gradske uprave apelovali su na građane da do daljnjeg ne silaze na šetalište pored reke Drine i da se ne približavaju nabujalom vodotoku.

Protok reke Drine na Hidroelektrani Mali Zvornik u 7.00 časova iznosio je 1.990 kubna metra u sekundi, a dotok je 2.030 kubna metra u sekundi sa tendencijom porasta, saopšteno je iz Gradske uprave.

U toku noći reka Drina izlila se na poljoprivredno zemljište u mesnim zajednicama Tršić i Roćević, dok je u Karakaju (kod Terminala) voda ušla u podrumske prostorije tri kuće, navodi se u saopštenju.

Izlio se Ibar u Kosovskoj Mitrovici,preko 50 poplavljenih kuća u opštini Zvečan

Usled obilnih padavina koje na severu KiM traju više od 15 sati, izlila se reka Ibar u blizini glavnog mosta u severnoj Kosovskoj Mitrovici, a u opštini Zvečan su se izlili potoci i reke a poplavljeno je više od 50 kuća.

Komandir vatrogasne stanice u Zvečanu Vladan Radomirović kazao je da ovakvu situaciju sa poplavama ne pamte ni najstariji stanovnici Zvečana.

"Situacija je najteža u poslednjih 50 godina. Imamo velikih problema sa bujicama, a nivo reke Ibar je u porastu na gotovo svim tačkama. Sve je ugroženo. Više od 50 kuća je poplavljeno, trenutno je najteže u Grabovcu gde je došlo do velikog klizišta koje je počupalo i bandere i sreća je što bandere nisu pale na kuće, jer bi bilo i nastradalih", rekao je Radomirović.

On kaže da su angažovane sve ekipe, ali i da nadležne službe ne mogu sve da postignu jer stalno dobijaju nove prijave građana.

Put kojim se iz severne Kosovske Mitrovice i Zvečana ide za Zubin Potok je blokiran zbog odrona i trenutno je neprohodan a kako javlja Kosovo onlajn, u toku su pokušaji da se put osposobi i očekuje se dodatna mehanizacija.

Babić:Građani Prijepolja bezbedni, radićemo na sanaciji štete od poplava

Predsednik opštine Prijepolje Vladimir Babić izjavio je danas da su posle obilnih padavina koje su pogodile tu opštinu građani trenutno bezbedni i dodao da je neizbežno da poplave naprave štetu, ali da će se raditi na tome da se ona sanira.

Babić je podsetio je da je situacija u Brodarevu i Zalugu najkritičnija, dodajući da je Ivanjsko polje poplavljeno, ali da na tom prostoru stanovništvo nije ugroženo.

On je za Tanjug naveo da su iz jedne kuće morali da se isele meštani koji trenutno borave kod svojih rođaka.

"Obuhvati svih linija koji moraju da se brane su jako dugi, od 700 do dva i po kilometara , tako da tu ne može mnogo toga da se uradi, najvažnije je zaštiti ljude i životinje, a materijalne stvari smo izmestitili zajedno sa Sektorom za vanredne situcije, vatrogascima, volonterima", rekao je Babić.

Član Opštinskog veća opštine Prijepolje iz Brodareva Armin Mujezinović rekao je za Tanjug da je Lim koji nadolazi ogromnom brzinom napravio veliku materijalnu štetu u prijepoljskom naselju Brodarevo, kao i da su u naselju Jalija iseljena dva domaćinstva i jedno u naselju Grahovište.

Naveo je da su obilne padavine izazvale i brojne odrone na putu ka graničnom prelazu Gostun.

"Pripadnici Sektora za vanredne situacije prisutni su u Brodarevu od juče. Sve vreme pravimo nasipe i brane od džakova. Građani su maksimalno izašli u pomoć i ti nasipi će donekle usporiti bojanke Lima, ali ako kiša nastavi ovim tempom da pada i u Crnoj Gori i kod nas te brane neće uspeti da zaustave vodu. Trenutno o je ugroženo više od 20 domaćinstava. Potopljeno je i dečije igralište u Jaliji. Činimo sve što je u našoj mogućnosti ali bojimo se da će priroda biti jača", kazao je Mujezinović.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.