Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website VIDEO: Pogledajte kako se "brine" o prirodi - sipaju cement direktno u Rašku - | K-013 Portal

VIDEO: Pogledajte kako se "brine" o prirodi - sipaju cement direktno u Rašku

reka raska, mesalica

Snimak sa društvenih mreža na kojem se vidi kako kamion mešalica izbacuje otpad direktno u korito reke Raške kod Novog Pazara otkrio je višegodišnje zagađenje ove reke.

Biološkinja Ana Karanović kaže za N1 da je zbog zagađenja reka Raška mrtva.

Na snimku "Eko straže" vidi se kako kamion, koji je parkiran kraj obale reke, sipa cement direktno u reku.

Reka Raška je poznata biolozima, ekolozima i aktivistima kao reka u kojoj nema životinjskog sveta zbog decenijskog zagađenja.

"Glavni problem ove reke je industrijalizacija Novog Pazara, brojne male i velike fabrike koje svoje otpadne vode prosipaju u ovu reku. Ona je na svom izvoruštu izuzetno čista i pripada drugoj katedoriji kvaliteta voda. Dok dođe do Novog Pazara, tu je peta kategorija čistoće vode. Najveći problem stvaraju amonijum nitrati, fekalije, crevne enterokoke, tako da ova voda nije pogodna čak ni za navodnjavanje. A uzvodno ćete videti brojne bašte i njive“, objašnjava biološkinja Ana Karanović.

Ona dodaje da su zagađivači, osim fabrika, i domaćinstva, a da stanovništvo treba ne samo kažnjavati, već i edukovati i obezbediti im gde da odlažu svoje sveće. Karanović kaže da u reci ne samo da nema ribe, već ni žaba, vodozemaca, ili algi.

"Reka je potpuno mrtva", ističe biološkinja.

Prema njenim rečima, Raška se uliva u Ibar, čime se i ta reka zagađuje.

"Sada kada se ova reka Raška, ovakva kakva je, ulije, ko zna koliko dole nizvodno je potrebno da se ona samoprečisti da bi ponovo taj živi svet mogao da živi u reci Ibar", objašnjava Karanović.

Reka, prema njenim rečima, može da se obnovi, ali je potrebno da se u nju ne ulivaju kanalizacija i druge otpadne vode. Dodaje da kada nema svesti stanovništva, potrebno je da se oslonimo na institucije koje brinu o tome.

Prema istraživanju koje je prošlog leta naručila lokalna samouprava u Novom Pazaru, reka Raška je najzagađenija u samom centru grada i nizvodno još nekoliko kilometara. Tu su istraživanja pokazala najveću koncentraciju hemijskih supstanci.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.