Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Vlada Srbije dozvolila izvoz brašna - | K-013 Portal

Vlada Srbije dozvolila izvoz brašna

brasno, izvoz, srbija

Vlada Srbije je danas dozvolila izvoz brašna jer je procenjeno da to neće ugroziti snabdevenost domaćeg tržišta.

Izvoz brašna je omogućen izmenom Odluku o privremenom ograničenju izvoza osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda bitnih za stanovništvo, kojom su uvedena kvantitativna ograničenja izvoza na mesečnom nivou za određene poljoprivredno-prehrambene proizvode.

"Snabdevenost brašnom i pšenicom na domaćem tržištu je dobra i slobodan izvoz brašna ne može da ugrozi snabdevenost domaćeg tržišta, a omogućava da se pred žetvu rasterete silosi za prijem novog roda, kao i da se sačuvaju tradicionalna tržišta, s obzirom na to da je Srbija tradicionalni izvoznik brašna na tržišta zemalja iz regiona", navodi se u saopštenju posle sednice Vlade.

Istaknuto je da će slobodan izvoz brašna imati višestruki pozitivan ekonomski uticaj na domaće tržište, dovešće do većeg upošljavanja domaćih prerađivačkih kapaciteta i mlinovima omogučiti da obezbede novac za otkup novog roda u žetvi.

Izvoz iz Srbije pšenice i brašna, kao i kukuruza i ulja, zabranjen je 10. marta ove godine da bi se obezbedila snabdevnest trižiša u vreme krize izazvane ratom u Ukrajini, a 20. aprila su odobrene kvote za izvoz te robe.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.