Mitropolit Amfilohije je jedan od najzaslužnijih za povratak u Osojane kod Istoka i, u prvim danima bio je sa povratnicima, da ih ohrabri i podrži svojim primerom, ljubavlju i molitvama.

Vladika raško-prizrenski Teodosije podsetio je da je prilikom povratka Srba, upokojeni mitropolit Amfilohije Radović u Osojanu služio liturgiju na praznik svetih Makaveja, i to na pragu spaljene i porušene škole.

„Mi Srbi živimo zahvaljujući zavetima koji su uspostavili naši preci sa Gospodom. Sveti Sava, sveti knez Lazar a rekao bih u novije vreme naš mitropolit Amfilohije, koji je služenjem liturgije dao zavet povratnicima da budu istrajni, da budu hrabri, da budu svoji na svome, ovde u svojoj dedovini, očevini“, poručio je vladika na saboru u Osojanu, piše RTS.

Kazao je da su mitropolitive molitve držale povratnike sve ovo vreme i da se može reći da je Osojane primer održivog i uspešnog opstanka, ne samo za Osojane već i za celo Kosovo i Metohiju.

„Zauzeo se za međusobnu ljubav da bi mogli, i mi u našem vremenu istrajati na božijem putu, ostati svoji na svome, sačuvati zemlju predaka naših, ne da činimo ono što neki čine, za kesu srebrnika, za pregrš novaca da prodaju ono što se ne prodaje. Ne može se prodati ono nasleđeno, dedovina svoja, nema to cene i zato kao i uvek poručujem da otrpimo malo a onda sa nadom u Boga on će učiniti da i za nas bude dobro“, poručio je vladika Teodosije.

U Osojanu, kod Istoka živi nešto više od 300 Srba povratnika sa 80 dece svih uzrasta.

Sabor je otvoren sinoć, književnim časom na kome su svoje stihove govorili Ratko Popović, Novica Sovrlić, Dragomir Kostić, Aleksandar Dunđerin, Viktor Popović i Stanko Adžić, narodni guslar.

Danas je služena sveta arhijerejska liturgija i molitva stradalim Srbima od 1999. godine do danas.

U kulturno-umetničkom programu učestvovali su KUD „Kopaonik“ i narodni gluslari izvođenjem pesama na stihove mitropolita Amfilohija.